Ως άλλος Αι-Βασίλης εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μοιράζοντας  δώρα στην πόλη: Κατ΄αρχήν την “καθιέρωσε” ως πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων, αφού όπως είπε δεν θα έχει πλέον στραμμένη την πλάτη προς τα πίσω. Δεύτερον της έδωσε “οντότητα” ως μεγάλου συγκοινωνιακού κέντρου, που θα έχει Μετρό, αστικές συγκοινωνίες με προσθήκη 350 λεωφορείων του ΟΑΣΘ και σύγχρονες θαλάσσιες γραμμές . Και τρίτον θα πάρει και το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ !

 

Τι άλλο να θέλουν οι Θεσσαλονικείς; Τόσο γαλαντόμο πρωθυπουργό πρώτη φορά βλέπουν, κάτι που και ο ίδιος το τόνισε σε μια αποστροφή της ομιλίας του κατά τα εγκαίνια (OPENING) του σταθμού του Μετρό στο Συντριβάνι: Μπορεί και άλλοι πρωθυπουργοί να αγαπούν την Θεσσαλονίκη, αλλά εγώ ξέρω πιο καλά τα προβλήματά της και αγωνίζομαι περισσότερο για να τα λύσω…

 

Ολοκληρωμένο έργο κατά 95%

Ο κ. Τσίπρας, στον χαιρετισμό του από τον σταθμό του Μετρό στο Συντριβάνι, τον οποίο επιθεώρησε ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είναι στο 95% ολοκληρωμένο το έργο σε ό,τι αφορά την κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών και αυτό που λείπει είναι δύο πράγματα: οι συρμοί και ο ιδιοκτήτης του έργου, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια αναμονής να έχουν τη δυνατότητα μιας σύγχρονης υποδομής που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους και την καθημερινότητα τους.

Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι δοκιμές των συρμών και τόνισε την πεποίθησή του ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

 

Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται σε διεθνές κέντρο

«Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από “συμπρωτεύουσα”, από φτωχό συγγενή και ουραγό σε διεθνές κέντρο, σε μια σύγχρονη πόλη ευρωπαϊκή, σε μια πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε ειδικότερα ότι -τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το έργο της διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Όταν η εταιρεία το θέσει σε λειτουργία το τρένο θα κάνει 3 ώρες και 17 λεπτά.

-Ολοκληρώνεται επίσης η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης.

-Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.

-Ολοκληρώθηκε το σιδηροδρομικό, οδικό και έργο ανάπλασης στην Μενεμένη, που δίνει σημαντική λύση μέσα στον υποβαθμισμένο αστικό ιστό.

-Ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον αναβάθμιση του προαστιακού προς Έδεσσα και ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες προς Γιαννιτσά.

 

Διεθνές πανεπιστήμιο σε έξι πόλεις

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

 

Και πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία στον σταθμό του Μετρό «Σιντριβάνι» ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και τον πρόεδρο της Αττικό Μέτρο Γιάννη Μυλόπουλο.

Κατά την ξενάγησή του αστειεύτηκε με εργαζόμενους του μετρό οι οποίοι του τόνισαν πως φέτος ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα αήττητος.

«Πέρυσι μας το κλέψανε, φέτος θα το πάρουμε αήττητοι», του είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα, Κωνσταντίνος Αργυράκης.

«Αυτό είναι καλό, γιατί είπαν ότι θα γίνει το μετρό όταν θα πάρετε πρωτάθλημα εσείς. Μη γίνει αυτό ανέκδοτο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

 Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα αστειεύτηκε και με εργαζόμενο φίλο του Άρη, κάνοντας αναφορά στο κίτρινο γιλέκο που φορούσε.