Πριν από 36 χρόνια, ένα νέο κορίτσι από τη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής πέρασε την πόρτα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Γεμάτη όνειρα, στόχους και φιλοδοξίες επέλεξε να ασχοληθεί με την έρευνα. Το πτυχίο της σχολής της αποτέλεσε το επιστέγασμα των προσπαθειών της, ενώ με την διπλωματική εργασία στην Γερμανία κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο της επιτυχίας.
Ο λόγος για την Ευστρατία Ζαφειρίου, η οποία είναι σήμερα ηγετικό στέλεχος της Volkswagen Group, με σημαντική συμβολή στην έρευνα και τη βιομηχανική εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Μετά το ERASMUS στην Καρλσρούη, που είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου για τους μηχανολόγους, της προτάθηκε από καθηγητή στη Γερμανία να κάνει διδακτορικό. Πέντε χρόνια αργότερα το ολοκλήρωσε με θέμα την αριθμητική προσομοίωση των φαινομένων μεταφοράς θερμότητας και μάζας σε περιστρεφόμενους αναγεννητές, δείχνοντας την αξία της.
Η αναζήτηση δουλειάς στην Ελλάδα, μετά το τέλος της διπλωματικής, στάθηκε άκαρπη. Τότε αποφάσισε να αναζητήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου μέσα σε μία εβδομάδα είχε τέσσερις σοβαρές προστάσεις από μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Μιλώντας η ίδια για το ξεκίνημά της αναφέρει:
«Στη Γερμανία πήγα με το ERASMUS και είχα φοβερή ανάπτυξη. Μετά το μεταπτυχιακό, μου προτάθηκε να κάνω το διδακτορικό μου. Μετά από πέντε χρόνια παραμονής στη Γερμανία προσπάθησα να γυρίσω στην Ελλάδα. Τόσο για οικογενειακούς λόγους αλλά και γιατί λατρεύω τη χώρα μου. Όταν δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω στην Ελλάδα, αποφάσισα να μείνω στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά. Μέσα σε μία εβδομάδα είχα τέσσερις προτάσεις.
Επέλεξα την VW και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης γιατί υπήρχε και υπάρχει μεγάλος μετασχηματισμός. Έχουν μεγάλο σεβασμό για τα αυτοκίνητα και επίσης ήταν μεγάλη εταιρεία και θα μπορούσα να κινηθώ στην έρευνα, διευρύνοντας το επιστημονικό μου επίπεδο», αναφέρει.
Η ίδια, ακόμη και τώρα δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη μέρα στη σχολή. Όπως αφηγείται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «την πρώτη ημέρα δεν ήξερα τίποτε από τον κόσμο, ήμουν ένα παιδί του χωριού.
Μεγάλωσα στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής και τα περισσότερα τα έβλεπα για πρώτη φορά. Κυκλοφορούσα με πολύ ανοικτά μάτια, πέρναγαν μέσα μου πολλές εικόνες. Ήξερα ότι αυτό είναι το μέλλον μου, είναι το μέρος μου. Ότι εδώ ανήκω και εδώ πρέπει να ανοίξω τα φτερά μου». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)