Με μικρότερο καλάθι εξαγγελιών, αλλά με …πολλά λόγια έρχεται απόψε στη  ΔΕΘ  με καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς πολυπληθή παρουσία υπουργών και με περιορισμένες φιέστες υποδοχής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στις 20:00 στο συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» αναμένεται να αναφερθεί στις καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη και την επόμενη ημέρα στις περιοχές αυτές και τους κατοίκους τους.

Αποζημιώσεις (ένα πλαίσιο που έχει αναλυθεί), αποκατάσταση υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβει η χώρα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Θα «ψαλιδιστεί» η παροχή επιδομάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες θα «ψαλιδιστεί» η παροχή επιδομάτων, με δεδομένη πλέον την μη επέκταση του Market Pass, όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, Κωστή Χατζηδάκη.

Με καθυστέρηση ενός μηνός (Ιανουάριο 2024) θα δοθεί και η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους, ενώ παγώνει και η επέκταση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, δεν περίμενε τη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο, καθώς το 50% του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί κι έχουν δρομολογηθεί μεταξύ άλλων οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και οι φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδί.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τους απολύτως «απαραίτητους» υπουργούς, είναι να μιλήσει για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον τρόπο που θα τις υλοποιήσει, ενώ αναμένεται να αναλύσει επισταμένως το νέο πλαίσιο που θα αφορά στην πολιτική προστασία και την περαιτέρω ενίσχυσή της, που φαντάζει επιτακτική με την ραγδαίως εξελισσόμενη κλιματική κρίση.

Σε τρεις άξονες η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Βελλίδειο θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

Στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας, έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυσή της.

Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και των δομών του, κυρίως στην υγεία, τη δικαιοσύνη και την παιδεία.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται κι ο εκσυγχρονισμός Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, με τρόπο τέτοιο που θα φτάσει τα δεδομένα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί κι έχουν συζητηθεί και στο τελευταίο υπουργικό, ενώ επίκεινται και η νομοθέτησή τους. Οι παρεμβάσεις αυτές, επικεντρώνονται κυρίως στην αναβάθμιση των νοσοκομείων και των ΤΕΠ, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών, με τον πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη έμφαση και σ’ αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Για την επιβολή “πράσινης εισφοράς”

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να συζητήθηκε και η επιβολή μιας πράσινης εισφοράς που όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές δεν θα είμαι τιμωρητικού χαρακτήρα. «Δεν πρόκειται να ληφθεί κάποιο άδικο μέτρο, που θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή» ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές και «φωτογραφίζουν» έτσι μια περιορισμένης δημοσιονομικής έντασης παρέμβαση.

Το σενάριο για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είναι ασαφές προς το παρόν το πλαίσιο και το για ποιους θα είναι υποχρεωτική ή σε ποιο πλαίσιο θα δοθούν ισχυρά κίνητρα για ασφάλιση όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την παροχή 10% έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ.

Π. Μαρινάκης: Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

«Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Αύριο, Κυριακή η συνέντευξη Τύπου

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι (17/9, 12:00) με την συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο Βελλίδειο.