Σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο πλημμυρών, παραμένουν οι αρμόδιοι φορείς της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες όμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στις 10 Μαϊου από την ισχυρή βροχόπτωση.
Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα “Ετοιμότητα φορέων για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα” ο επικεφαλής του Συντονιστικού, Θωμάς Ψαρράς, επισήμανε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο και πως θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, αφού υπογράμμισε πως τα μηχανήματα της περιφέρειας είχαν καθαρίσει τα ρέματα για κάθε ενδεχόμενο, πρότεινε να συγκροτηθούν ομάδες άμεσης παρέμβασης που θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της πόλης.
“Το καιρικό δεν μπορείς να το σταματήσεις. Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε μεγάλες πόλεις να πλημμυρίζουν”, είπε χαρακτηριστικά. Στάθηκε, επίσης, στα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες λέγοντας πως “δεν πρέπει να αναλαμβάνουν ρίσκο. Δεν μπορεί το νερό να είναι στο μισό μέτρο και να βγαίνουν στους δρόμους για να βγάλουν φωτογραφίες”.
Εκ μέρους της ΕΥΑΘ, ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Παπαϊωάννου, υποστήριξε πως “οι καθαρισμοί των φρεατίων έγιναν μια εβδομάδα πριν την τελευταία έντονη βροχόπτωση”. Η προϊσταμένη της αποχέτευσης, Αναστασία Πουλημένου, συμπλήρωσε πως “τα φρεάτια ήταν καθαρά, όμως, δεν μπορούν να δεχτούν ένα ποτάμι. Τα σημεία που πλημμύρισαν είναι σημεία παλιών ρεμάτων. Το νερό ξέρει το δρόμο του. Η είσοδος του Λευκού Πύργου είναι 1,5 μέτρο πιο κάτω και λογικό είναι να εγκλωβιστεί, ενώ η Εθνικής Αμύνης ήταν παλιό ρέμα”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, του δασαρχείου, του ΟΑΣΘ, της εταιρίας φυσικού αερίου, των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, της δημοτικής αστυνομίας και εθελοντικών ομάδων, ενώ παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.