Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής ζωής και της τοπικής κοινωνίας αποχαιρέτησαν με βαθιά οδύνη τον πρώην δήμαρχο Δέλτα Θεσσαλονίκης Μίμη Φωτόπουλο, που πέθανε σε ηλικία 65 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη που έδινε με τον καρκίνo.

Η κηδεία του έγινε σε βαριά ατμόσφαιρα στο Ανατολικό του δήμου Δέλτα, όπου εκτός από συγγενείς και φίλους αποχαιρέτησαν τον πρώην δήμαρχο άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 29 Ιανουαρίου 1959. Ήταν ένας άνθρωπος που υπηρέτησε για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σημαντικότερο σταθμό την εκλογή του ως δήμαρχος Δέλτα την περίοδο 2015-2019 και πιο πρόσφατη την θητεία του ως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης από το 2019 έως το 2022 -επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τη οικογένεια του Μίμη Φωτόπουλου.

Η ζωή και το έργο του Μ. Φωτόπουλου

Ο Ευθύμιος (Μίμης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1959. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και εργάστηκε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλούσε αγγλικά και σερβικά. Ήταν Δήμαρχος Δέλτα από 1/9/2014 με τη θητεία να ολοκληρώνεται στις 31/8/2019.

Είχε διατελέσει Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θήτευσε ως Αντινομάρχης Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Υποδομών Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος Νομαρχιακής Επιχείρησης Θεσσαλονίκης Ν.Ε.Θ. ΑΕ.

Επίσης, ήταν μέλος Επιτροπής Παιδείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέλος Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μέλος δ.σ. του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), μέλος δ.σ. του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).

Από τις κοινωνικές του δραστηριότητες ξεχώριζαν η θέση του Προέδρου του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος (2003-2005), του Διοικητή του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (2006-2008), Αντιπροέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – ΕΠΣΜ (2002-2010), υπεύθυνου επικοινωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της παρουσίασης Εθνικού προγράμματος Δια Βίου Μάθησης καθώς και η συμμετοχή του στο ΔΣ του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης. Ήταν επίσης μέλος ΟΔΕ / Τομέας Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Δήλωση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη για το χαμό του Μίμη Φωτόπουλου:

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Μίμη Φωτόπουλο, έναν άξιο Αυτοδιοικητικό, που με τη σεμνότητα και την ακεραιότητα του κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης απάντησε στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης με τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν διαχρονικά, με εργατικότητα, ήθος και συνέπεια.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Θλίψη από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ)

Τη βαθιά θλίψη της για την πρόωρη απώλεια του πρώην δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τονίζοντας ότι έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του στην αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια με όραμα, συνέπεια και ήθος.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του, επισημαίνοντας ότι ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που ταυτίστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπήρξε ακούραστος εργάτης της, καθώς υπηρέτησε με αφοσίωση τον θεσμό, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες και στην τοπική κοινωνία του δήμου Δέλτα, αλλά και στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας  από την θέση του αντιπεριφερειάρχη.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα φτωχότερη μετά την πρόωρη απώλεια του πρώην δημάρχου Δέλτα, καλού φίλου Μίμη Φωτόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε και τίμησε το θεσμό με υπευθυνότητα, εργατικότητα και γνήσια αυτοδιοικητική λογική.

Η είδηση του πρόωρου θανάτου του, γεμίζει όλους μας με θλίψη, γιατί έφυγε νωρίς. Δυστυχώς, πρώτα για τον ίδιο και την οικογένειά του και μετά για τον τόπο του που αγάπησε και υπηρέτησε με αφοσίωση.

Διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος Δέλτα, βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη της περιοχής, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς στον τόπο του. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά δεν την εγκατέλειψε ποτέ, καθώς σημαντική ήταν η συμβολή του και στο δήμο Θεσσαλονίκης, τον οποίο υπηρέτησε από τη θέση του γενικού γραμματέα.

Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε αγωνιστής με ισχυρή προσωπικότητα, αποδεικνύοντας παράλληλα ό­­­τι ήταν και ένας μεγάλος μαχητής της ζωής, ένας άνθρωπος που πάλεψε με θάρρος και γενναιότητα την ασθένεια του μέχρι το τέλος.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους οικείους του.­­

Η γη του δήμου Δέλτα που τόσο αγάπησε, ας τον υποδεχτεί για το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του.»