Την πεποίθηση ότι σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης- η οποία «πιστεύω ακράδαντα πως θα μας δικαιώσει, ώστε το 2023 να παραδώσουμε ολόκληρο το έργο»- εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διαδικτυακή εκδήλωση για την υποδοχή του νέου έτους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

«Μετά από 4,5 χρόνια πολιτικών αντιπαραθέσεων, δώσαμε λύση. Επιλέξαμε και Μετρό και αρχαία. Ενώσαμε τις δυνάμεις της πόλης. Σήμερα, για πρώτη φορά κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, παραγωγικοί φορείς, και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, είμαστε όλοι μαζί. Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) μας δικαίωσε. Σύντομα θα έχουμε και την απόφαση του ΣτΕ και πιστεύω ακράδαντα ότι θα μας δικαιώσει και αυτό. Για να παραδώσουμε το 2023 ολόκληρο το έργο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη νέα αναβαθμισμένη περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο «fly over», τη χαρακτήρισε ως το πιο εμβληματικό από τη νέα γενιά έργων, που έχει δρομολογήσει πανελλαδικά η κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του fly over με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), πρόσθεσε, «προχωρά σε χρόνο ρεκόρ».

Πλάνο έργων 13 δισ. ευρώ σε όλη την χώρα

Ο κ.Καραμανλής υπενθύμισε ότι στο μέτωπο των υποδομών η κυβέρνηση υλοποιεί «πλάνο έργων συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δει η χώρα, μετά την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και την περίοδο 2004-2009 που ξεκίνησαν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι». Επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2021 μπορεί να είναι για την Ελλάδα το έτος των υποδομών, καθώς «η δουλειά που έχει γίνει στο χώρο των έργων επί ενάμιση χρόνο, αρχίζει τώρα και αποδίδει καρπούς».

Πρόσθεσε ότι όλα τα έργα που σχεδιάζει και ξεμπλοκάρει το υπουργείο του έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: διαθέτουν συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. «Δεν τάζουμε πράγματα που δεν ξέρουμε αν και πώς μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Και το σχέδιο που έχουμε καταστρώσει, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί» τόνισε.

Σχετικά με την αναθεώρηση του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412) εξήγησε ότι οι δύο στόχοι του είναι η απόλυτη διαφάνεια και η υλοποίηση των έργων στην ώρα τους. «Θέλουμε καλύτερα έργα, που να γίνονται στην ώρα τους, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Κι αυτό θέλω να είναι απολύτως σαφές σε όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα» τόνισε. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)