Σημαντικές επαφές τόσο με την ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης με αποκορύφωμα την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και με την επιτελική διοίκηση του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχε στην Πόλη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανοίγοντας νέες διόδους επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο ιστορικές μεγαλουπόλεις.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο στο Φανάρι, όπου έγινε συζήτηση για το βυζαντινό παρελθόν, την ιστορία, τον πολιτισμό και της αρχιτεκτονική της πόλης, καθώς και για περιβαλλοντικά ζητήματα, για τα οποία ο κ. Βαρθολομαίος έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και δράση.

Με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζέρβας προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, καθώς και στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης το 2022 για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενημερώνοντάς τον πως η Θεσσαλονίκη ως πόλη που υποδέχθηκε τότε τους πρόσφυγες θα οργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις.

Με τον δήμαρχο Ιμάμογλου

Στη συνάντηση με τον τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου  συζητήθηκαν η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και προετοιμασίας των πόλεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, καθώς και ζητήματα πολιτικής προστασίας. Πέραν αυτών συμφωνήθηκε ο διαμοιρασμός τεχνογνωσίας και η συνεργασία στα πεδία του τουρισμού, της χρήσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (smart cities) και περιβάλλοντος, καθώς οι αστικές προκλήσεις είναι παρεμφερείς για κάθε πόλη.

Ο κ. Ζέρβας πρότεινε τη δημιουργία ομάδων εργασίας (working groups) μεταξύ αντιδημάρχων και αξιωματούχων των δύο πόλεων που θα αναλάβουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση και εφαρμογή αυτών των προτάσεων, με τον κ. Ιμάμογλου να διάκειται θετικά σε μία τέτοια εξέλιξη.

Από κοινού επιπλέον διαμορφώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, πρόταση δημιουργίας δικτύου ελληνικών και τουρκικών πόλεων, με έμφαση σε αυτές που έχουν λιμάνι. Ο κ. Ζέρβας προσκάλεσε τον κ. Ιμάμογλου να επισκεφτεί σύντομα τη Θεσσαλονίκη με την επίσημη ιδιότητά του δημάρχου.

Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πόλεων

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ.Ζέρβα με τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Εfe Ceylan την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου  στο Δημαρχείο. Η εθιμοτυπική συνάντηση έλαβε χώρα σε φιλικό κλίμα με κοινή αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης καλών σχέσεων ανάμεσα σε πόλεις των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες κοινών πολιτιστικών δράσεων με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να υποστηρίζει πως μπορούν να προάγουν την καλή γειτνίαση και τον Γενικό Πρόξενο αντίστοιχα πως μπορούν να λειτουργήσουν ενωτικά για τις δύο χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Efe Ceylan για τις αναφορές του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα για την βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και παράλληλα εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορικά πολυπολιτισμική ταυτότητά της με τον Δήμαρχο να υπογραμμίζει την αδιάλειπτη ιστορία 24ων αιώνων. Σε ό,τι αφορά στην οθωμανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως διάθεση της διοίκησης είναι η διαφύλαξη κάθε στοιχείου που συνθέτει τη συνολική ιστορία του τόπου.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε ακολούθως σε ζητήματα τουρισμού με κύριο ζήτημα την βελτίωση της συνδεσιμότητας της Θεσσαλονίκης με την Τουρκία σε αεροπορικό, θαλάσσιο και χερσαίο επίπεδο. Κοινός στόχος όπως παραδέχθηκαν οι δύο άνδρες άλλωστε παραμένει  η αμοιβαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των Πανεπιστημίων των δύο χωρών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης σε πολλά πεδία.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανάγκη που υπάρχει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά καθώς παρουσιάζει διεθνείς διαστάσεις.

Με το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Πρόξενος προσκάλεσε τον Δήμαρχο να τον επισκεφτεί στο μέλλον στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.