Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντα το Μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και τις αναπλάσεις της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των έργων και έδωσε το στίγμα για την ολοκλήρωσή τους:

Για το Μετρό

Για το Μετρό ο πρωθυπουργός είπε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δόθηκε οριστική και τελική λύση στην κατασκευή στο σταθμού Βενιζέλου και σημείωσε πως «πρέπει να είναι κανείς πολύ καχύποπτος για να μην αναγνωρίζει ότι σήμερα ήδη η πόλη αλλάζει, χώροι ελεύθεροι αποδίδονται καθώς εργοτάξια απομακρύνονται».

Επανέλαβε τη δέσμευση του ότι «ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους, όπως, εξάλλου, έχει ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό Αγίας Σοφίας» και υπογράμμισε:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη επανατοποθέτησης τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό Βενιζέλου».

Για το  Λιμάνι

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχωρούν με ταχύτητα τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Η πορεία του λιμανιού είναι ανοδική και οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου 2021 και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ο στόχος είναι οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Εγκρίθηκε το εδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετατροπή του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο και το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου. Η σύμβαση για τον ανάδοχο είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εργασίες για την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με μεγάλη χαρά θα βρεθεί στον χώρο κατά την έναρξη των εργασιών για να αποδείξει και σε όσους είναι καχύποπτοι ότι το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα δρομολογηθεί ακριβώς όπως είχε δεσμευτεί.

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει επεκταθεί και έχει ανοίξει τις πύλες του πιο μεγάλο και πιο σύγχρονο, θυμίζοντας ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και ολοκληρώθηκε πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συνέβη και για τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Συσκέψεις επι 4,5 ώρες

Επί 4,5 ώρες ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συσκέψεις στο Διοικητήριο. Πρώτα με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, βουλευτές της ΝΔ (Έλενα Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Κώστα Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο, Θεόδωρο Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη, Δημήτρη Βαρτζόπουλος), την επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκο και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ του κόμματος Τάσο Σπηλιόπουλο.

Στη συνέχεια με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, με αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και μετά κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των Περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η θετική φετινή πορεία του τουρισμού.

Αισιοδοξία για την οικονομία

«Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες τα μηνύματα συνολικά είναι ενθαρρυντικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο διοικητήριο με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

«Η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίηση του «για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον Κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.