Σε ξεσηκωμό βρίσκονται οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας και γύρω από την Θεσσαλονίκη, κατεβάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ αποπειράθηκαν να κλείσουν και τον κόμβο κοντά στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Επανομή και κοντινές περιοχές κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επιχείρησαν να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους τον κόμβο, αλλά τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ, τοποθετώντας κλούβες στην κάθοδο από Επανομή προς Πλαγιάρι.

Σε ένδειξη καλής θέλησης οι αγρότες αποχώρησαν και επέστρεψαν στην Επανομή, όπου προγραμματίζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας με πρώτο το κόστος παραγωγής που χρόνια τώρα αυξάνει και λύσεις δεν δίνονται», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Μάρκος Μάρκου που καλλιεργεί 2.000 στρέμματα.

Στα αιτήματα των αγροτών που προέταξε ο ίδιος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση της «ανεφάρμοστης», όπως τη χαρακτήρισε, ΚΑΠ -ειδικά σε ό,τι αφορά το πρασίνισμα- και η επιτακτική ανάγκη έντασης των ελέγχων.

Να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα

Οι κινητοποιήσεις στόχο έχουν να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και να βρεθούν λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, προχώρησαν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους, γεγονός που όμως δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία για τους πολίτες, αφού υπάρχουν άλλοι τρεις εναλλακτικοί δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να κινηθούν.

Αναλυτικά τα αιτήματα των αγροτών

Ο αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης, υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου που έχει στηθεί στη διασταύρωση Σερρών-Κιλκίς στη Λιτή ανέφερε σχετικά:

“Δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να ζητήσουμε επιδοτήσεις και λεφτά. Οι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι επιζητούν δίκαιες λύσεις στα διαχρονικά τους αιτήματα”.

Όπως διευκρίνισε στα αιτήματά τους πρώτο κατατάσσεται η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση και ακολουθούν τα εξής:

Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων.

Δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας.

Έλεγχος στο περιθώριο κέρδους σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού,

Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων,

Εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,

Πανελλαδική ένταξη των καλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,

Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος

Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Στον κόμβο του Δερβενίου

Ο κ. Χατζηπαραδείσης ανέφερε ότι με τη λήξη της κινητοποίησής τους στο κέντρο του Λαγκαδά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα επιστρέψουν στη θέση τους, από όπου θα αναχωρήσουν με προορισμό το Δερβένι, όπου θα παραταχθούν στον κόμβο του Αυχένα στον αυτοκινητόδρομο από τη δεξιά πλευρά των Λαγηνών στην έξοδο Θεσσαλονίκης.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος, αφού πραγματικά δε θέλουμε να επιβαρύνουμε την κυκλοφορία για τους πολίτες, που είναι ήδη αυξημένη λόγω των εργασιών του FlyOver και άλλων έργων υποδομής ευρύτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Σε Χαλκηδόνα, Νάουσα, Κουλούρα και Κοζάνη

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες.  Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν επίσης οι αγρότες και σε Κουφάλια, Λαγκαδά και Κιλκίς.

Αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στη Θεσσαλία εντείνονται οι διαμαρτυρίες σε πολλά σημεία των εθνικών οδών.

Στην Κοζάνη, αγρότες από κάθε γωνιά του Νομού έδωσαν το ραντεβού τους νωρίς το πρωί στο Μαυροδένδρι Κοζάνης στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν στο κέντρο της Κοζάνης με 100 περίπου τρακτέρ να διέρχονται με κατεύθυνση την Περιφέρεια χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα.

Επέδωσαν ψήφισμα στον Δήμαρχο, θέτοντας τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και κυρίως για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα