Σε επικίνδυνο βαθμό έχουν κατέβει τα νερά στη λίμνη Κορώνεια του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με κίνδυνο να στεγνώσει με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και στην υδρόβια ζωή.

Η πολύπαθη λίμνη, που και στο παρελθόν είχε στεγνώσει, αλλά σώθηκε με παρεμβάσεις, τώρα κινδυνεύει λόγω της ανομβρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με κίνδυνο να εκβραστούν νεκρά ψάρια και να χαθούν χιλιάδες υδρόβια πουλιά.

Κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες λένε ότι  έγινε αισθητή η πτώση της στάθμης της λίμνης, ζητώντας και πάλι να υπάρξει φροντίδα από την πολιτεία.

Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Ελένη Κουμούτσου δήωσε σχετικά:

«Από την εμπειρία μας εκτιμούμε ότι το βάθος του νερού της λίμνης στο βαθύτερο σημείο είναι αρκετά μικρότερο του ενός  μέτρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την παρατήρηση φοινικόπτερων που επιτυγχάνουν να περπατούν και να αναζητούν τροφή στα βαθύτερα σημεία της λίμνης».

Εξαιτίας της ανομβρίας η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά και ήδη το δυτικό τμήμα της λίμνης «στέγνωσε» από νερό. Στο  μεταξύ, όποτε πέφτει η στάθμη παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού των φοινικόπτερων. «Αν δεν έρθουν σύντομα βροχές θα έχουμε νέο 2019 με μαζικό θάνατο ψαριών», σημειώνει η κ. Κουμούτσου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, λόγω αντίστοιχων συνθηκών που επικρατούσαν στην Κορώνεια, είχε καταγραφεί μαζικός θάνατος χιλιάδων ψαριών τα οποία είχαν ξεβραστεί γύρω από τη λίμνη.

Οι υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας  βρίσκονται σε επιφυλακή διότι οι σημερινές συνθήκες δικαιολογούν την έντονη ανησυχία τους πως κάτι άσχημο θα συμβεί σύντομα.