Δεν έχει τέλος η αυθαιρεσία και η καταστροφική μανία των καταληψιών στο ΑΠΘ, καθώς σήμερα αποκαλύπτεται μια πολύ επικίνδυνη απόπειρα επίθεσης σε σημείο, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.
Η επίθεση έγινε με αλυσοπρίονο από κουκουλοφόρους, που μπήκαν σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα και κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισής του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι κουκουλοφόροι επιχείρησαν στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής -όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας- με σκοπό να καταλάβουν ξανά τη Βιολογική Σχολή, χώρος στον οποίο έχει αποφασιστεί να ανεγερθεί βιβλιοθήκη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κουκουλοφόροι κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του αντιδραστήρα, ο οποίος έχει ποσότητα ουρανίου, και η διαρροή θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Αν η εισβολή είχε στεφθεί με επιτυχία, τα πρώτα θύματα, όπως αναφέρουν τα «Νέα», θα ήταν οι ίδιοι οι εισβολείς, αφού αυτοί θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο, καθώς και όσοι θα έρχονταν σε επαφή με τις ουσίες.
Τι αναφέρει ο πρύτανης
Όπως είπε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, πρόκειται για ένα συμβάν που έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα.
Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.
Ο Χαράλαμπος Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.
Πώς μπορεί το ουράνιο ή το απεμπλουτισμένο ουράνιο να
βλάψει την υγεία μας;
Το ουράνιο όταν εισπνέεται ή καταπίνεται σε σημαντικές ποσότητες μπορεί να
προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία λόγω της χημικής τοξικότητάς του, όπως ο
υδράργυρος, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα, έτσι και το ουράνιο σε υπερβολικές
συγκεντρώσεις (ιόντα ουρανίου) μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών.
Ψηλές συγκεντρώσεις ουρανίου στους νεφρούς μπορεί να βλάψουν και σε ακραίες
περιπτώσεις να καταστρέψουν πλήρως τη λειτουργία των νεφρών.
Υπάρχει γενικά σύμπτωση απόψεων στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα ότι
σε ψηλές συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό το ουράνιο είναι πιθανό να
καθίσταται χημικά τοξικό προτού αυτό καταστεί ακτινολογικό πρόβλημα (έκθεση σε
ακτινοβολία. Επίσης αναφέρεται ότι το ουράνιο ή το απεμπλουτισμένο ουράνιο συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο στον άνθρωπο.
Ελεύθεροι όλοι μετά τις 49 συλλήψεις
Το περιστατικό με την εισβολή στον χώρο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο ΑΠΘ είχε γίνει πριν από την αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 49 συλλήψεις.
Χθες οι συλληφθέντες πέρασαν αυτόφωρο, αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου λόγω απουσίας μαρτύρων. Σημειώνεται πως οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης περιουσίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων.
Μετά την αναβολή όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, (αυτοδικαίως, λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος) προκαλώντας εύλογες απορίες στους πολίτες, που αναρωτιούνται γιατί τότε γίνονται οι συλλήψεις.
Kατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Αστυνομία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ναυτικοί πυρσοί, πυροσβεστήρες με μπογιά, ενεργοποιημένες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, καθώς και αντιασφυξιογόνες μάσκες.