Λειψά και μπερδεμένα φαίνονται τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες Δευτέρα (3/6) στη Θεσσαλονίκη για την περιουσιακή του κατάσταση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αντί για δήλωση πόθεν έσχες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα (Excel) μιας σελίδας. Στον εν λόγω πίνακα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει τα εισοδήματά του, τα ακίνητά του, τα δάνεια και τα επενδυτικά προϊόντα που κατέχει ο ίδιος με εκείνα του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ, διογκώνοντας τη σύγχυση σχετικά με το πώς απέκτησε την περιουσία του, για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική, τη φύση των εταιρειών του, πότε τις μεταβίβασε, σε ποιους και με ποιο αντίτιμο κ.λπ.

O κ. Κασσελάκης έδειξε ουσιαστικά ότι έχει ένα καλό εισόδημα, περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ανύπαρκτες καταθέσεις μαζί με τον Τάιλερ σε 5 τράπεζες (μόλις 22.000 δολάρια), χρωστάει στεγαστικό, κάρτες και το φοιτητικό δάνειο του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ.

Συνολικά αυτά που χρωστάει, δεδομένων των εισοδημάτων του, ανέρχονται στα 1,8 εκατ. δολάρια. Συμμετέχει σε τρεις επιχειρήσεις και διατηρεί επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. δολαρίων. Επίσης, διατηρεί τρία ακίνητα και δύο πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Ούτε παραστατικά, ούτε φορολογική δήλωση

Επίσης, ο μονοσέλιδος πίνακας δεν συνοδεύεται από παραστατικά, ούτε από τη φορολογική δήλωση που προφανώς είχε καταθέσει στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τη δήλωση πόθεν έσχες.

Από τα δηλωμένα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δεν περιλαμβάνεται η νεοαποκτηθείσα μεζονέτα στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες, κι αυτό αντιστοιχεί σε 670.900 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι διαθέτει εισοδήματα 2,067 εκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 20.100 ευρώ, δάνεια ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, ενώ σε επενδυτικά προϊόντα έχει τοποθετημένα 2,8 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες και οι συμμετοχές

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία Pura Vita E.E., που έχει στην ιδιοκτησία της ένα κατάστημα καφέ στις Σπέτσες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει και τη συμμετοχή του, μέσω της Osios, στην Tiptree Marine, την οποία διηύθυνε και από την οποία απολύθηκε λίγες ημέρες πριν μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023.

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία

Πηγές του Μαξίμου έκαναν λόγο για «προβληματική δήλωση πόθεν έσχες από όπου και αν την κοιτάξεις».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι το «μονοσέλιδο» που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δήλωση πόθεν έσχες, καθώς δεν περιέχεται κανένα από τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος.

Πρόσθεσε ότι το πιο σοβαρό είναι ότι «παραδέχεται πως παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει».

Ο Κασσελάκης αντιμέτωπος με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που απαγορεύει τη συμμετοχή αρχηγού σε αλλοδαπή εταιρεία

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, απαγόρευε τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων σε εταιρείες εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση του 2016, την οποία είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2016 εισήγαγε τη νομοθεσία που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, αιρετούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό, με την οποία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε «πάρει πάνω του» την εν λόγω τροπολογία, που έκανε ακόμη πιο αυστηρή τη σχετική νομοθεσία.

Το δάχτυλο και το μέλι

“Εάν κυβερνούσαμε αύριο, πάλι καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία θα πηγαίναμε, θα κοβόταν το δάχτυλο που μπαίνει στο μέλι”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, “αλαζονεία τέλος”, στις ευρωεκλογές της Κυριακής, λέγοντας πως “είναι η τελευταία ευκαιρία για αξιοπρέπεια”.

“Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι επιχειρηματίας με δράση στις ΗΠΑ 21 χρόνια, αγωνίστηκα, πέτυχα, έβγαλα κάποια χρήματα και δεν ήρθα να βγάλω ούτε ένα ευρώ σε βάρος της χώρας μου. Οι πειρατές δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κόμματα που χρωστάνε 500 εκατομμύρια ευρώ”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε σε γιγαντοοθόνες πίνακα με  οικονομικά στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση το 2023 και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει κι αυτός τα δικά του περιουσιακά στοιχεία πριν από τις ευρωεκλογές.

“Τα πιστόλια του Μαξίμου ετοιμάζονται να πυροβολήσουν” τον σύζυγο του

Επισήμανε ότι στον πίνακα αυτόν περιλαμβάνονται και τα  περιουσιακά του συζύγου του. Είπε ότι “τα πιστόλια του Μαξίμου ετοιμάζονται να πυροβολήσουν” τον σύζυγο του και τους κάλεσε να τον αφήσουν ήσυχο, διότι εκείνος δεν πολιτεύεται, και αν θέλουν να χτυπήσουν τον ίδιο.

Παρουσίασε και συγκριτικό πίνακα με τα περιουσιακά στοιχεία του κ.  Μητσοτάκη το 2021 και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του για το θέμα του “πόθεν έσχες”, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του παραμένει κλειστή.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε και αυτοκριτική για δικές του ευθύνες σχετικά με την υπερπροβολή του από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει σε συγκεκριμένο μέσο πληροφορίες και παραποιημένα βίντεο, όπως αυτό των Τεμπών.