ΞΕΚΙΝΑ ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Θ. Καράογλου:  Η προστασία του Θερμαϊκού κόλπου δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας.

……………………………………………………..

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. ξεκινά εκ νέου ο εβδομαδιαίος επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου από το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος “Αλκίππη”.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, με μεσολάβηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, η εταιρεία “LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε.” υποστηρίζει χορηγικά για τους επόμενους τέσσερις μήνες την απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων, του φυτοπλαγκτόν και της κόκκινης παλίρροιας, που επιβαρύνουν τον παραλιακό άξονα  της Θεσσαλονίκης.

Η περισυλλογή αντικειμένων και κηλίδων θα ξεκινά από το λιμάνι και θα επεκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, της Αγίας Τριάδας και του Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Τονίζοντας τη σημασία επανέναρξης του προγράμματος, ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι “η προστασία του Θερμαϊκού κόλπου δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ανάδειξη και αξιοποίησή του”, ευχαριστώντας την LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε. για την προθυμία να καλύψει εξ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείται ώστε η “Αλκίππη” να ξεκινήσει άμεσα τον επιφανειακό καθαρισμό.

“Ο Θερμαϊκός κόλπος δεν είναι αφημένος στη μοίρα του. Άλλωστε, οι Θεσσαλονικείς διακρινόμαστε για το υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας απέναντι στην πόλη και τις ανάγκες της. Εξαιτίας έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου δεν πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, από σήμερα το πρόγραμμα ξεκινά εκ νέου χάρη στην άμεση ανταπόκριση της LIDL HELLAS και ΣΙΑ ΟΕ, τη διοίκηση της οποίας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μου.

Ο Θερμαϊκός δεν είναι απλώς η “βιτρίνα” της Θεσσαλονίκης, αλλά αφετηρία ναυτιλιακών, τουριστικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης. Ως εκ τούτου η προστασία του δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, ανάδειξη και αξιοποίησή του” ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

Άλλα σημεία με σκουπίδια και απαράδεκτες εικόνες

Η παραλία της Αρετσούς κοντά στον Χαμόδρακα σε κατάσταση, που φέρνει αποστροφή.

Με ικανοποίηση δέχονται οι πολίτες την πρωτοβουλία για καθαρισμό του Θερμαϊκού, αλλά αρκετοί επισημαίνουν ότι σε άλλα σημεία, όπως μετά την μαρίνα της Αρετσούς υπάρχουν σκουπίδια στην ακτή και ουδείς ενδιαφέρεται.

Η εικόνα σε μια περιοχή,που άλλοτε ήταν πανέμορφη και συγκέντρωνε πολύ κόσμο, τώρα δείχνει ερημιά και εγκατάλειψη.

Πάνω σκουπιδότοπος πίσω από το Makro, δίπλα στην περιφερειακή οδό. Ποιός έχει αρμοδιότητα; Η Περιφέρεια ή οι γειτνιάζοντες Δήμοι;

…………………………………………………………….

Κάτω σκουπίδια στη Νέα Παραλία, που έμειναν αρκετές μέρες σε κοινή θέα.

Αντίστοιχες εικόνες με σκουπιδότοπους βλέπουν οι πολίτες εκατέρωθεν της εθνικής οδού προς Θέρμη μετά την Νέα Ελβετία (πίσω από το Makro), όπου αναδύονται και δυσάρεστες οσμές, τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Ακόμη οι περιπατητές είδαν εικόνες σκουπιδιών και στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, σημειώνοντας ότι καλά είναι να μην γίνονται μόνο παρεμβάσεις καθαριότητας σε σημεία βιτρίνας, αλλά το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για όλες τις περιοχές.