Ποσό ύψους 100.000 ευρώ θα διατεθεί από τα εισιτήρια της 87ης Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, σε συνέχεια της δέσμευσης των διοργανωτών για διάθεση μέρους των εσόδων της διοργάνωσης στους πλημμυροπαθείς και τους πυρόπληκτους.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο τύπου της διοργανώτριας, η συνολική επισκεψιμότητα της φετινής ΔΕΘ διαμορφώθηκε σε 123.864 επισκέπτες και επηρεάστηκε τόσο από την δυσκολία πρόσβασης -στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης- επισκεπτών από πολλές περιοχές της χώρας, όσο και από την ευρύτερη συγκυρία, που επικράτησε τις ημέρες διεξαγωγής της διοργάνωσης.

«Ωστόσο με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα η 87η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου ήταν το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας, ΔΕΘ-HELEXPO AE, η οποία επισημαίνει ότι το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι της έκθεσης διοργανώθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίστηκε και από πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων.

Τα θεματικά αφιερώματα της 87ης ΔΕΘ

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία-Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός ήταν τα θεματικά αφιερώματα της 87ης ΔΕΘ, που προσέλκυσαν χιλιάδες επισκέπτες και ανέδειξαν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις πιο σύγχρονες προτάσεις της αγοράς.

Το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι της Έκθεσης διοργανώθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίστηκε και από πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της τιμώμενης χώρας, Βουλγαρίας, αποτελούταν από 60 επιχειρήσεις, προερχόμενες από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών στο περίπτερο 13.

Το ενδιαφέρον των βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ «μεταφράστηκε» σε συναντήσεις τους με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 1.000, υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του Συνδέσμου Βιομηχανιών ΕλλάΔος (ΣΒΕ). Παράλληλα, η θεσμική εκπροσώπηση της βουλγαρικής συμμετοχής ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς στην 87η ΔΕΘ βρέθηκαν ο Βούλγαρος Πρόεδρος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βουλγαρικής κυβέρνησης. Τη βουλγαρική παρουσία πλαισίωσε και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό.

Η εικόνα της εγχώριας επιχειρηματικής ανάπτυξης

Εντυπωσιακή και αντιπροσωπευτική της εγχώριας επιχειρηματικής ανάπτυξης ήταν η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με 49 επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές έλαβαν μέρος τέσσερα επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Το ΒΕΘ, μάλιστα, διοργάνωσε για πρώτη φορά μια ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της μόδας και συνολικά 40 επιχειρήσεις.

Η 87η ΔΕΘ κατέγραψε και μια πρωτιά, καθώς φιλοξένησε την ξεχωριστή έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές» με συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της.

Το εκθεσιακό αυτό γεγονός διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ και η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.