
Ο περιορισμός των επιπτώσεων στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Oδό Θεσσαλονίκης από τα έργα κατασκευής του FlyOver, είναι ο στόχος της λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, υπό τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη.
«Σήμερα η Περιφερειακή οδός εξυπηρετεί, κατά μέσο όρο, περίπου 5.500 πολίτες την ώρα στις μετακινήσεις τους, αύριο με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί δραστικά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να συμπράξουμε, προκειμένου μέσα από τις υπάρχουσες λύσεις, μέσα από τη βελτιστοποίηση των εφαρμογών, μέσα από τη διάθεση όλων των πόρων που υπάρχουν, όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Η λέξη κλειδί είναι η συνέργεια» δήλωσε ο υφυπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου.
Όπως είπε, σε πρώτη φάση θα γίνει μία μελέτη, η οποία θα εμπλουτίζεται κάθε φορά με τα καινούργια δεδομένα και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε η σύσταση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για να γίνουν παρεμβάσεις από την Τροχαία στις σηματοδοτήσεις, στις σημάνσεις των οδών.
«Θα είναι μία δυναμική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, που ένα τόσο σημαντικό, ένα τόσο μεγάλο έργο θα έχει στους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος» σημείωσε.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ζήτησε την κατανόηση, αλλά και τη βοήθεια όλων των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν ειδικές εφαρμογές για την ενημέρωση των πολιτών και σε αυτό τον τομέα θα ζητηθεί και η συνδρομή των μέσων ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρχει μία άμεση ενημέρωση για τις διαθέσιμες διελεύσεις οχημάτων.
Με δεδομένο ότι η έναρξη των εργασιών του FlyOver έχει οριστεί για τον Οκτώβριο, θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και προετοιμασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με συγκοινωνιακά θέματα. μελέτη για τον Θερμαϊκό.
Αρχίζει η περιπέτεια για τους Θεσσαλονικείς
Λόγω των εργασιών που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο στην Περιφερειακή, θα χρειαστεί να κλείσει κατά τμήματα η περιφερειακή οδός. Κι αυτό σημαίνει, μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης, καθημερινή ταλαιπωρία, χρονοβόρες μετακινήσεις, εκνευρισμός… Κι όλα αυτά από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία η πόλη επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας.
Το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στην πόλη κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι το αντικείμενο αυτών των συσκέψεων που βέβαια δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα, οπότε η ταλαιπωρία είναι δεδομένη.
Μια δόση ταλαιπωρίας πήραμε, με τις πρόδρομες εργασίες (γεωτρήσεις) που έγιναν πριν λίγο καιρό στην περιφερειακή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κίνηση ήταν αυξημένη στις βασικές κεντρικές οδούς στην Θεσσαλονίκη.
Τι είναι όμως το έργο που λένε ότι θα αλλάξει την κυκλοφοριακή εικόνα της Θεσσαλονίκης;
Πρόκειται για μια λεωφόρο – γέφυρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση (συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) πάνω από την υπάρχουσα περιφερειακή οδό. Η γέφυρα, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, θα αρχίζει από το ύψος του «Παπαγεωργίου» και θα καταλήγει λίγο πριν από τα Κωνσταντινουπολίτικα, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον Κ12 (στην έξοδο προς Μουδανιών) θα γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και ανακατασκευή της υφιστάμενης οδού.
Θα γίνουν καινούργια τούνελ
Με το έργο, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 13,5 χιλιομέτρων, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και στις κακοτεχνίες της περιφερειακής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τούνελ στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων θα καταργηθούν και θα κατασκευαστούν καινούρια. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, εννέα ανισόπεδοι κόμβοι, οκτώ νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.
Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο
Οι εργασίες ξεκινούν το φθινόπωρο (μάλλον τον Οκτώβριο). Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε τέσσερα χρόνια.
Το έργο, προϋπολογισμού 373 εκ. ευρώ, θα κατασκευαστεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του για 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ετών κατασκευής.
Η αποπληρωμή προς τον ανάδοχο θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας και συνεπώς θα έχει κάθε λόγο να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο, ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεων, θα προκύπτει penalty για τον ιδιώτη από τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν.
Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη της πόλης, του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και κατ’ επέκταση τα καυσαέρια. Το σημαντικότερο ωστόσο που θα επιφέρει το FlyOver, είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς το επίπεδο οδικής ασφάλειας θα ανέβει κατακόρυφα.
Κοπή δέντρων σε έκταση 70 στρεμμάτων
Για την κατασκευή του FlyOver προβλέπεται να απαλλοτριωθούν 70 στρέμματα δάσους, τα οποία θα αντικατασταθούν με πολλαπλάσια στρέμματα σε φυτεύσεις, οπότε, σύμφωνα με τους μελετητές, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα είναι θετικό.
Πάντως υπήρξαν και αντιδράσεις από τον Σύλλογο κατοίκων στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο έργο και επισήμαναν την ζημιά, που θα προκληθεί στο φυσικό περιβάλλον από την κοπή των δέντρων.
Επίσης εκφράστηκαν και απόψεις κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, που έχει βαρύ προϋπολογισμό, κάνει ζημιά στο περιβάλλον και αποτελεί απομίμηση μεγάλων έργων σε βιομηχανικές χώρες με συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Αντί αυτού προτάθηκε μια επέκταση της παραλιακής λεωφόρου Νίκης από το λιμάνι μέχρι το Μακεδονία Παλλάς, που θα έλυνε το κυκλοφοριακό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Μετρό.