Ένα από τα βιβλία με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτό, που θα παρουσιαστεί αύριο, Κυριακή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ώρα 6.00 μ.μ. (περίπτερο 13).

Πρόκειται για τις “Βεντέτες” με συγγραφέα τον βετεράνο αστυνομικό ρεπόρτερ Πάνο Σόμπολο, που επανήλθε γράφοντας αυτή την φορά για τα εγκλήματα εκδίκησης, που συντάραξαν την Ελλάδα -και όχι μόνο-, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στην έρευνά του, που ενέπνευσε το σχετικό βιβλίο, εστιάζει στα εκδικητικού τύπου εγκλήματα και τις διαφορετικές εκδοχές τους με ετερόκλητα κίνητρα -προσωπικά, πολιτικά ή εντελώς ασήμαντα- που αποκαλύπτουν τους άγραφους νόμους και τα ήθη της βεντέτας που επικράτησαν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Στο βιβλίο καταγράφονται, μεταξύ άλλων, σοβαρά εγκλήματα που σήμερα φαντάζουν σχεδόν εξωφρενικά, όπως αυτά που συνέβησαν στις αίθουσες δικαστηρίων:

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ολόκληρου πλήθους στην Κρήτη που κατέσφαξε μια οικογένεια, τη μητέρα και τα τέσσερα παιδιά, μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου γιατί τους θεωρούσαν δωσίλογους κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και μια άλλη υπόθεση φονικού μέσα σε δικαστική αίθουσα, εκτός, όμως, Ελλάδας, όταν μια Γερμανίδα επίσης δολοφόνησε τον βιαστή και στραγγαλιστή της επτάχρονης κορούλας της.

sompolos
Ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος υπογράφει το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες είναι, πάντως, αυτή με την οποία ξεκινάει το βιβλίο, το χρονικό της σφαγής στα Βορίζια με έξι νεκρούς και 14 τραυματίες μέσα σε δύο ώρες!