Στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, που αντανακλάται σε εκθέσεις όπως οι Detrop και Oenos, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας τις δύο διοργανώσεις, που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη από τη Helexpo, στους χώρους της ΔΕΘ.

«Σε μικρό χρονικό διάστημα εγκαινιάζονται στη Θεσσαλονίκη τόσο σημαντικές εκθέσεις για τον πρωτογενή τομέα, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο κλάδο, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, συγχαίροντας τη ΔΕΘ-Helexpo για την όλη προσπάθεια της -μέσω των εκθεσιακών της διοργανώσεων, στον πρωτογενή τομέα.

«Εκθέσεις με ξεχωριστό αποτύπωμα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών», χαρακτήρισε τις Detrop και Oenos ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας τη δυναμική τους, αλλά και τα αναβαθμισμένα και καινοτόμα χαρακτηριστικά τους.

Τη σταθερή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις συγκεκριμένες εκθέσεις, με περισσότερες από πενήντα επιχειρήσεις φέτος, όπου παρουσιάζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και η προστιθέμενη αξία των μακεδονικών προϊόντων, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 1/4 του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία».

Τιμώμενη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στα πολλά, μοναδικά προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου και στον γαστρονομικό πλούτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που είναι φέτος η Τιμώμενη Περιφέρεια στις Detrop-Oenos, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, σημείωσε πως η έκθεση τροφίμων και ποτών εγκαινιάζεται στην πόλη της γαστρονομίας και τόνισε πως μια διοργάνωση όπως αυτή, δημιουργεί υπεραξία και ενισχύει την εξωστρέφεια.

«Τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και του οίνου σε στρατηγικούς για την ελληνική οικονομία αναδεικνύουν οι Detrop-Oenos», σημείωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση του 2024 ως χρονιάς για το ολυμπιακό ελαιόλαδο και την ανάδειξή του ως εθνικού προϊόντος.

Οι Detrop & Oenos -οι πρώτες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO που διοργανώνονται ως «Just Go Zero Events» σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen, συγκεντρώνουν φέτος σε εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. περισσότερους από 420 εκθέτες από Ελλάδα Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ το ωράριο σήμερα Κυριακή θα είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και τη Δευτέρα από τις 10:00 έως τις 18:00.