Ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της επιστήμης στη Βόρεια Ελλάδα με πλούσιο έργο και με μεγάλη συμβολή στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα περιβάλλοντος, ρύπανσης και βελτίωσης των συνθηκών στην ατμόσφαιρα, έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η απώλεια του Θεμιστοκλή Κουϊμτζή βύθισε στο πένθος τους οικείους του, την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεγάλο μέρος των ανθρώπων της ενημέρωσης, καθώς ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν προσιτός στους δημοσιογράφους και θεωρούσε καθήκον του την ενημέρωση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος.

Ο θάνατός του επήλθε από παθολογικά αίτια αν και μέχρι πρόσφατα ο καθηγητής ήταν ενεργός και μέχρι πριν από έναν χρόνο ασκούσε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Ο Θεμιστοκλής Κουϊμτζής διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 1990 ως τον Απρίλιο του 1994, ήταν μέλος της Επιτροπής “‘Ανθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO από το 1999 έως το 2002 και επιστημονικός υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δικτύου Αξιολόγησης της Ρύπανσης των Επιφανειακών Νερών (1996-1998).

Από το 2006 έως τον Μάρτιο του 2019 ήταν πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων για την συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος από φορείς και το πανεπιστήμιο.