Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Η 85η ΔΕΘ”  

Το μοντέλο διεξαγωγής της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, τέθηκε επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo.

Η φετινή διοργάνωση θα προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) επισήμανε ότι ο κορωνοϊός δεν ακυρώνει το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επιβεβαιώσει ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν έναν ασφαλή επενδυτικό και τουριστικό προορισμό.

“Έχοντας πρωταρχικό μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας θα πορευτούμε λαμβάνοντας υπόψη το υπό διαμόρφωση πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας εκθετών και κοινού, ώστε η φετινή διαφορετική Έκθεση να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία δίχως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της” ανέφερε ο κ. Καράογλου.

Αναφορικά με την ομόφωνη έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της Έκθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) τη χαρακτήρισε “θεμέλιο λίθο” για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα, αφού ανοίγει οριστικά το δρόμο για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO.

“Το είπαμε, το κάναμε πράξη” τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η αναμόρφωση του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως με σύγχρονες υποδομές και χώρους πρασίνου αποτελεί ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε και υλοποιεί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

“Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΔΕΘ ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έτοιμη να ανταπεξέλθει στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής. Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα σύγχρονο, “πράσινο” εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της και την οικονομική δραστηριότητα στη  Βόρεια Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

Τ. Τζήκας: Μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά θα ανοίξει νέους ορίζοντες

Νωρίτερα σε συνέντευξή τυο στην ΕΡΤ 1 ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO Τάσος Τζήκας είχε δηλώσει ότι η 85η Διεθνής Έκθεση θα έχει διαφορετική οργάνωση και θα αποτελέσει ένα δείγμα μετάβασης από την εποχή του κορωνοϊού στη νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα.

Η 85η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά θα υπάρχουν προφανώς μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

Ο πρόεδρος της Helexpo, Τάσος Τζήκας, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1, τόνισε:

“Πιστεύουμε με βάση τις εξελίξεις και το γεγονός ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση του κοροναϊού ότι μπορούμε να κάνουμε μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες φορές. Μια έκθεση μοντέλο για το πως θα είναι η ζωή μας με τις προφυλάξεις και τα πρωτόκολλα μέχρι να βρούμε το εμβόλιο”.

Στόχος είναι να γίνει φέτος “ένα γεγονός διαφορετικό με πολύ λιγότερο κόσμο με απόλυτες προφυλάξεις σε σχέση με τον κορωναϊό”.

Το πρώτο Σάββατο το βράδυ σίγουρα δεν θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον χιλίων και πλέον ακροατών στο Βελλίδειο, αλλά, όπως είπε ο κ. Τζήκας “μπορεί να δούμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει σε ένα επιλεγμένο κοινό που θα τηρεί τις αποστάσεις και θα έχει πάρει όλες τις προφυλάξεις και συγχρόνως με live streaming θα απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα”.