Αντικείμενα που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στο περιβάλλον που ήταν μέχρι χθες, από σήμερα αναζητούν νέο ιδιοκτήτη. Κάποια άλλα που δημιουργήθηκαν με τέχνη, μεράκι και πολλή αγάπη, επίσης αναζητούν αυτόν που θα τα ξεχωρίσει, θα τα εκτιμήσει και θα τα επιλέξει.

Πρόκειται για συλλεκτικά vintage & retro προϊόντα, second hand ρούχα, βινύλια, χειροποίητα κοσμήματα, τσάντες, διακοσμητικά, κεριά, σαπούνια και πασχαλινά ήδη, έργα τέχνης, κατασκευές, βιολογικά προϊόντα και πολλά άλλα, που… αραδιάστηκαν σε πάγκους στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο του Flea Market Thessaloniki.

Η φετινή διοργάνωση, που είναι η 7η διαδοχική, μετρά περισσότερες από εκατό συμμετοχές, καθιστώντας το φετινό φεστιβάλ το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι άρχισε να υποδέχεται επισκέπτες κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ, οι οποίοι, παρά τον συννεφιασμένο καιρό, έδωσαν ηχηρό «παρών».

«“ Flea Market” σημαίνει υπαίθρια αγορά ή -πιο λαϊκά, γιουσουρούμ. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, πουλάνε μεν τα αντικείμενά τους, αλλά όχι με τον κλασικό τρόπο όπως σε ένα κατάστημα. Είναι αυτοί που αναζήτησαν και βρήκαν συλλεκτικά κομμάτια και είναι έτοιμοι να αφηγηθούν την ιστορία τους, είναι άλλοι που πωλούν κάτι δικό τους και χαίρονται να μιλήσουν γι’ αυτό, όπως και αυτοί που έφτιαξαν κάτι με την τέχνη τους και στοχεύουν να πείσουν για την αξία των χειροποίητων προϊόντων και όχι για τη χρηματική», εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εκ των διοργανωτών.

H αξία του παλιού και η χαρά της μεταποίησης

Μάλιστα, μέλη της διοργάνωσης, «η οικογένεια του Flea» όπως αυτοαποκαλούνται, βρίσκονται στο χώρο της εκδήλωσης και παρουσιάζουν στον κόσμο την ευκαιρία να ανταλλάξει πράγματα, να γνωρίσει την εναλλακτική χρήση παλιών αντικειμένων, να μάθει την αξία του παλιού και τη χαρά της μεταποίησης. Άλλωστε, διοργανωτές και καλλιτέχνες, μικροπωλητές… παλιατζήδες, designers και συλλέκτες, είναι μαζί από την πρώτη μέρα και συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, για να παρουσιάσουν τη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας δεν είναι τόσο η αγοροπωλησία, όσο η συνάντηση, η επαφή και η γνωριμία. Γι’ αυτό και ο επισκέπτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσει για να ψυχαγωγηθεί», ανέφερε μέλος της ομάδας. Δίπλα από το υπαίθριο παζάρι μάλιστα, υπάρχουν τρεις σύγχρονες καντίνες, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου και διασκέδασης.

Το 7ο Flea Market Thessaloniki θα λειτουργεί σήμερα έως τις 9.00 το βράδυ και αύριο 12:00-21:00. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)