Αναστάτωση και πάλι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση κατά της ταινίας “Αδέσποτα Κορμιά” από θρησκευτικές και άλλες οργανώσεις, αλλά και με απειλή αντισυγκέντρωσης από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η αστυνομία εξέδωσε απαγορευτική ανακοίνωση και ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται επί  ποδός.
Όλα γίνονται με αφορμή την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» της σκηνοθέτιδας Ελίνας Ψύκου, η οποία πρόκειται να προβληθεί σήμερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στην αφίσα απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα, κάτι που θεωρείται υβριστικό κατά της Θεοτόκου και του Ιησού.
Γι αυτό ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης σήμερα έξω από το Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και από μέλη του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου.
Ταυτόχρονα όμως βρίσκονται σε κινητοποίηση μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων και συλλογικοτήτων, που απειλούν να συγκρουστούν με τους πολέμιους της ταινίας.

Απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης από την αστυνομία

Μετά από όλα αυτά, σε απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, από το μεσημέρι της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα, προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. έρχεται μετά από διαδικτυακό κάλεσμα για διαμαρτυρία στις 7 το απόγευμα σχετικά με την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά».

 

afisa-2

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης:

“Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 14:00’ της 12-03-2024 έως 24:00 της 12-3-2024 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, που οριοθετείται από τις οδούς: Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης”.

adesmefta-kormia

Ο μητροπολίτης Φιλόθεος ζήτησε να μην αναρτηθεί η αφίσα

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ζητεί από την Ελίζ Ζαλαντό, να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».«Τείνει, δυστυχῶς, νὰ καταστεῖ συνήθεια, τὰ τελευταῖα χρόνια, ἡ ἐκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνῶν” χρησιμοποίηση τῶν ἱερῶν Προσώπων τῆς Πίστης, ὄχι γιὰ νὰ ἀποδώσουν τὸν ἁρμόζοντα σεβασμὸ καὶ νὰ ἐκφράσουν τὴν πρέπουσα εὐλάβεια πρὸς Αὐτά, ἀλλὰ γιὰ νὰ “διαφημίσουν” έκδηλώσεις καὶ δημιουργήματα τέχνης. Αὐτὲς οἱ διαφημίσεις ὑπὸ τὸ πρόσχημα μιᾶς ἀμφίβολης καλλιτεχνικὰ γραφιστικῆς προσέγγισης, ἀγγίζουν – ἐνίοτε δὲ καὶ ὑπερβαίνουν- τὰ ὅρια τῆς κακόβουλης πρόκλησης καὶ τῆς κακοποιητικῆς πρόθεσης» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο ιεράρχης, στην επιστολή του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος.