Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Αρχική Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του EuroPride 2024 – Χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+...

Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του EuroPride 2024 – Χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πλημμυρίζουν την πόλη – Στο πόδι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας

Με το σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία” το Thessaloniki EuroPride 2024 υποδέχεται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Είναι το πρώτο EuroPride στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο που φιλοξενείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το EuroPride 2024, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ υπερηφάνειας LGBTQ+ (ΛΟΑΤΚΙ +) στην Ευρώπη γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου 2024. Η  πόλη, σύμφωνα με τους διοργανωτές,  θα μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο και ζωντανό σκηνικό, όπου η αγάπη και η αλληλεγγύη θα γιορταστούν με πλήθος εκδηλώσεων, δρώμενων και καλλιτεχνικών performances.

Με πλήθος εκδηλώσεων, συναυλίες, προβολές ταινιών, συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις που ήδη “τρέχουν” στην πόλη, και φυσικά την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, την τελευταία μέρα του Thessaloniki EuroPride 2024, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 21 έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Δεκάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από κάθε γωνιά της Ευρώπης συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα και να απαιτήσουν ισότητα.

Τεράστιο πανό υποδοχής στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα αυτό θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, ενώ την τελευταία μέρα θα διεξαχθεί η μεγάλη παρέλαση, με το Λευκό Πύργο να φωταγωγείται στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Οι εκδηλώσεις, που οργανώνονται

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

  • Πορεία Υπερηφάνειας: Η κορυφαία εκδήλωση του φεστιβάλ, η Πορεία Υπερηφάνειας, θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 Ιουνίου 2024. Η πορεία θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία.
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Θέατρο, μουσική, χορός, εκθέσεις τέχνης και λογοτεχνίας, workshops, διαλέξεις και συζητήσεις σε θέματα LGBTQ+ θα γεμίσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλούσια και ποικίλη εμπειρία.
  • Κοινωνικές εκδηλώσεις: Φεστιβάλ ταινιών, πάρτι, brunch, δείπνα και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωριστούν, να διασκεδάσουν και να χτίσουν νέες φιλίες.
  • Εκπαιδευτικές δράσεις: Σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις θα εστιάσουν σε θέματα LGBTQ+ δικαιωμάτων, ακτιβισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης, προσφέροντας στους συμμετέχοντες γνώση και εργαλεία για την προώθηση της ισότητας και της αποδοχής.

Χιλιάδες τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Europride και να γνωρίσουν τη γαστρονομία, τη νυχτερινή ζωή και τα ιστορικά μνημεία της πόλης.

Σημειώνεται ότι από το 2012, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το δικό της ετήσιο Pride, με ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή.

Η πορεία της παρέλασης του Thessaloniki EuroPride 2024, θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του φετινού EuroPride.

Στο πόδι δυνάμεις της αστυνομίας

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε κεντρικά αλλά διακριτικά σημεία, για να παρέμβουν όπου και αν χρειαστεί. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, ομάδας Ζήτα και ΟΠΚΕ θα βρίσκονται συνεχώς στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία και τις 9 ημέρες του Europride.

Επί 24ωρες θα βρίσκονται στους δρόμους και στα σταντ οι αστυνομικοί, ενώ ενίσχυση θα υπάρχει και στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που θα κυκλοφορούν στην πόλη. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τις αρχές είναι η μεγάλη παρέλαση που θα διεξαχθεί την τελευταία ημέρα του EuroPride στο κέντρο της πόλης, όπου εκτιμάται η συμμετοχή περισσότερων από 15.000 ατόμων.

Την ημέρα της παρέλασης, υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται στους δρόμους 20 διμοιρίες των ΜΑΤ, με διμοιρίες να έρχονται και από άλλες πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ είναι οι διμοιρίες να ακολουθούν διακριτικά την παρέλαση, με τους αστυνομικούς να είναι αριστερά και δεξιά, όπως γίνεται συνήθως και στις υπόλοιπες πορείες που εξελίσσονται σε κεντρικούς δρόμους, όπως στη Τσιμισκή. Συγκεκριμένα, προβλέπεται οι διμοιρίες να βαδίζουν στα πεζοδρόμια δίπλα από τις βιτρίνες των καταστημάτων για να βρίσκονται σε επιφυλακή για οτιδήποτε συμβεί. Επίσης, θα υπάρχουν drones στον ουρανό της πόλης που θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Η σύσκεψη για τα μέτρα του του EuroPride 2024, έγινε στις 6 Ιουνίου παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Γιώργος Τζήμας, η διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, άλλοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωποι του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, Κώστας Τσιαπακίδης και Παντελής Καζαντζίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, εκπρόσωποι των Ξενοδόχων, της Γ’ και Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας κ.ά.