Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Κυβερνείου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προανήγγειλαν σήμερα η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) και η Βουλή των Ελλήνων.

Η τελετή της υπογραφής για το Παλατάκι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 9 το πρωί στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης.

Η κίνηση αυτή ικανοποιεί ως ένα βαθμό εκπροσώπους τοπικών φορέων και τους πολίτες της Καλαμαριάς, όπου ανήκει (γεωγραφικά) το Παλατάκι, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις μήπως οι εξαγγελίες για την αξιοποίηση γίνονται ενόψει των ευρωεκλογών. Επίσης είναι αρκετοί αυτοί, που αναρωτιούνται γιατί δεν ρωτήθηκαν νωρίτερα οι φορείς της Θεσσαλονίκης για το πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί το κυβερνείο και ποιες θα είναι οι χρήσεις του.

Στην πρόσκληση αναφέρεται πως το «Κυβερνείο Αναβιώνει», ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη είχε τονίσει πως το Παλατάκι στην Καλαμαριά θα αξιοποιηθεί από τη Βουλή ως δημόσιο κτίριο με χρήσεις συμβατές με τον χαρακτήρα του.

Προσδιορισμός κόστους και κάλυψη μελετών

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είχε πεί: «Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και τους γύρω χώρους, καλύπτοντας τις σχετικές μελέτες. Ενώ, στη συνέχεια, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, έτσι ώστε το εμβληματικό αυτό κτίριο να παραμείνει ένα δημόσιο κτίριο με χρήσεις οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κτίριο ως «ένα ιστορικό τοπόσημο το οποίο», όπως σημείωσε: «θα διασωθεί, θα ενταχθεί δημιουργικά στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου παράλληλα είχε αποστείλει νωρίτερα επιστολή στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αξιοποίησης του Κυβερνείου είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τόσο την κοινωνία και τους πολίτες της Καλαμαριάς, όσο και την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.