Εκρηκτικές αυξήσεις σημειώνονται στις τιμές των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπου η αξία μέσα σε ένα χρόνο έφτασε και στο συν 30%.

Αυξητική είναι η τάση και στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, που μετά το 2023 εμφάνισε επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το 2023 κατά 13,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022. Η τάση αυτή συνεχίζεται, παρασύροντας στα ύψη και τα ενοίκια.

Είναι ενδεικτικό ότι σε νέες οικοδομές στην Καλαμαριά οι τιμές αγοράς κυμαίνονται από 3.500 – 5.000 ευρώ το τ.μ., ενώ για παλαιότερες οικοδομές 20ετίας οι τιμές δεν πέφτουν κάτω από 2.500 ευρώ το τ.μ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για πώληση διαμερίσματος προς 2,6 εκ ευρώ στην παραλία ξάφνιασε μερικούς, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα άνω των 210 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, με θέα στο Θερμαϊκό, το οποίο πούλησε ένας εξωτερικός αγοραστής με τιμή περίπου 2,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι κάτοικος εξωτερικού.

Σε μια άλλη περίπτωση στην Καλαμαριά – και όχι στην παραλιακή ζώνη – ένα διαμέρισμα ρετιρέ οικοδομής επτά ετών πωλείται προς 800.000 ευρώ

Θέρμη συν 20% και Δήμος Θερμαϊκού σταθερά ψηλά

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στις τιμές ακινήτων σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση νέων κατασκευών. Η Θέρμη ξεχωρίζει με αύξηση τιμών που φτάνει το 20%, ενώ παρόμοια τάση παρατηρείται και στις ανατολικές προαστιακές περιοχές και στο διαμέρισμα Βαρδάρης.

Συνολικά, η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται δυναμική και αναπτυσσόμενη, με τον ενδιαφέρον να εστιάζεται σε ακίνητα υψηλής κατηγορίας και με εξαιρετικές δυνατότητες απόδοσης. Η θετική ανάπτυξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα έναν ενθαρρυντικό οιωνό για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην περιοχή.

Σε ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης π.χ. του Δήμου Θερμαϊκού και προς Χαλκιδική οι Βαλκάνιοι αγοραστές κάνουν καθημερινές εμφανίσεις, αναζητώντας εξοχικά και διαμερίσματα κοντά στη θάλασσα. Εδώ οι τιμές υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το τ.μ., ενώ πιο πέρα στη Χαλκιδική ξεπερνούν και τις 3.000 ευρώ.

Η αυξητική τάση των τιμών θα συνεχιστεί

Το σημείο που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καθορίζει τις τάσεις είναι ότι η σταθερή αύξηση των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δεν τις έχει ακόμη  οδηγήσει, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σε επίπεδα “πλαφόν”. Γεγονός που όπως επισημαίνεται σε διαδοχικές μελέτες οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε συνδυασμό με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας και τις αντοχές στις νέες προκλήσεις η αυξητική τάση των τιμών θα συνεχιστεί.

Στην αύξηση στις τιμές των ακινήτων καθοριστική συμβολή έχει η ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες, καθώς και το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαίκές χώρες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλών επιτοκίων, επηρεάζουν αρνητικά το περιθώριο επενδυτικού κέρδους, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, εκτιμά η ΤτΕ.

   Οι τιμές των κατοικιών απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση

Η ΤτΕ επισημαίνει στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση.

Με βάση τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, μέχρι το 2017 (59). Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 92,0 το 2023, κατά 9,7% χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.

Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 99,6 με βάση τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου 2023, έναντι 94,9 το δ΄ τρίμηνο του 2022.

   Ισχυρό «δέλεαρ» για τους ξένους αγοραστές, οι μελλοντικές υπεραξίες των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

Σε «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές ακινήτων, εξελίσσεται εφέτος η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350.000 έως και 550.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν ασφαλώς της απήχησης που έχει το ελληνικό τοπίο και οι ομορφιές της χώρας προς την αγορά του εξωτερικού.

«Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550.000 ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.