Σε πλήρη παραλυσία για αρκετές ώρες ήταν τις προηγούμενες μέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης και περισσότερο την Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή, αφ ενός μεν λόγω του συλλαλητηρίου οπαδών του ΠΑΟΚ και άλλων διαδηλώσεων και αφ΄ετέρου λόγω της λειτουργίας της Agrotica, που έφερε στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες επισκέπτες.

Η κατάσταση ήταν αφόρητη στην Εγνατία, την Αγγελάκη και την γύρω περιοχή, ήταν δε χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν τροχονόμοι στις κεντρικές διασταυρώσεις, ούτε καν μπροστά στη ΧΑΝΘ. Η απουσία της τροχαίας, όχι μόνο το τελευταίο τριήμερο, αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής και δημιουργεί ερωτηματικά.

Η όλη κατάσταση λαμβάνει χειρότερες διαστάσεις για τους επιβάτες των λεωφορείων, που “σαρδελοποιούνται” καθημερινά και τραβούν δεινά μαρτύρια μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, ως θύματα διαφόρων αποφάσεων του παρελθόντος, συμφερόντων και συντεχνιακών αντιλήψεων.

Η ταλαιπωρία επιδεινώνεται καθώς και οι οδηγοί των Ι.Χ. αυτοκινήτων δεν βρίσκουν θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο, ούτε στους χώρους του δήμου και της ΔΕΘ με αποτέλεσμα να παρκάρουν όπου βρίσκουν και να προκαλούνται μποτιλιαρίσματα.

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού έχει προκαλέσει ανησυχία σε εκπροσώπους φορέων και στην πολιτική ηγεσία, κάτι που οδήγησε τον υφυπουργό εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρο Καράογλου να συγκαλέσει σύσκεψη για τη Δευτέρα στο υπουργείο.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, συγκαλεί τη Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2020 διευρυμένη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων με θέμα “Ο δρόμος είναι δάσκαλος“.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Σε αυτήν έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ο ΟΑΣΘ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής, το Ινστιτούτο Μεταφορών-ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης,  η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, η ΕΣΗΕΜ-Θ, το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ένωση Πεζών, το Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ και η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας και Θράκης.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου κάθε πολίτης να ενημερωθεί για την ασφαλή κινητικότητα και τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς μέσα από δράσεις, παρουσιάσεις και εξειδικευμένες ασκήσεις στο δρόμο.

Εξηγώντας τη στόχευση της πρωτοβουλίας, ο κ. Καράογλου σημείωσε πως: “Η κυκλοφοριακή αγωγή σώζει ζωές. Στόχος της δράσης είναι όλοι μας να καταστούμε συνειδητοποιημένοι πεζοί και οδηγοί. Ως Υφυπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κάνουμε πράξη το αυτονόητο, επενδύουμε στην πρόληψη για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο”.