Την ενοχή, κατά το κατηγορητήριο και των 12 κατηγορουμένων για την δολοφονία του ‘Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.
Η εισαγγελέας ανέλυσε τη συμμετοχή και τους ρόλους των κατηγορουμένων στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού το βράδυ της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τη μαραθώνια αγόρευσή της, που κράτησε τρεις ημέρες, ζητώντας την ενοχή των 12 κατηγορουμένων.
Αυτό σημαίνει ότι αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέως οι κατηγορούμενοι, πλην των δύο συνεργών, πιθανόν να αντιμετωπίσουν και την ανωτάτη των ποινών, δηλαδή ισόβια δεσμά ή πολυετείς καθείρξεις.
Μητέρα του Άλκη: Ίσως καταφέρουν φωτισμένοι εισαγγελείς να σταματήσουν την ατιμωρησία
«Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, και ίσως καταφέρουν να σταματήσουν την ατιμωρησία σε αυτή τη χώρα. Όχι άλλη ατιμωρησία».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε η μητέρα του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, την πρόταση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από τρεις ημέρες, και πρότεινε την ενοχή και των δώδεκα κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι εννέα για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ένας ως ηθικός αυτουργός και οι δύο για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.
Από την πλευρά του, ο πατέρας του Άλκη, ευχαρίστησε την εισαγγελέα της Έδρας, και την χαρακτήρισε συγκλονιστική, καταπληκτική και άψογη. «Έκανε το λειτούργημά της και την ευχαριστώ, αυτά έχω να πω».
Η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα, απευθυνόμενη προς τους κατηγορουμένους ανέφερε: «Δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ. Έπαιξαν και έχασαν για δεύτερη φορά, η μία ήταν όταν συνελήφθησαν, και η δεύτερη όταν αποκαλύφθηκαν τα ασύλληπτα ψεύδη ενώπιόν μας. Όταν το ψέμα αγγίζει την υπερβολή η αλήθεια βγαίνει στο φως, και είναι μία και χωρίς σκιές.
Οφείλω να πω ότι λυπάμαι πραγματικά για τα δώδεκα νέα παιδιά, γιατί ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο και όχι το σκοτάδι. Πολλές φορές σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο σημαίνει και καταδίκη».
Αναλυτικά η πρόταση της εισαγγελέως για τους 12 κατηγορούμενους
Η εισαγγελέας αποκάλεσε τον πρώτο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου», τονίζοντας ότι κράτησε τον ρόλο του διευθύνοντος στη δολοφονική επίθεση. «Θα καθόριζε τις θέσεις των “στρατιωτών” του. Σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, είχε την υψηλή εποπτεία, να συγκρατήσει κάποιο από τα θύματα που θα ξέφευγε. Είχε αρχηγικό και ρυθμιστικό ρόλο», ανέφερε.
Χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του 2ου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του ‘Αλκη που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας.
«Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε: «Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία», είπε. Του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον ‘Αλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος όπως προσπάθησε να πείσει», ανέφερε.
Για τον 3ο κατηγορούμενο επισήμανε ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.
Ο εκκολαπτόμενος υπαρχηγός, που παριστάνει τον “θεατή”
Για τον 4ο κατηγορούμενο, που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, η εισαγγελέας τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος: όχι ως απλός καλός “στρατιώτης” -όπως ανέφερε- αλλά ως “εκκολαπτόμενος υπαρχηγός”, διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης.
Για τη στάση του στο δικαστήριο, η κα. Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στην «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον ‘Αλκη όσο και τον φίλο του.
«Έμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον ‘Αλκη και τον φίλο του», είπε η εισαγγελέας για τον 5ο κατηγορούμενο και συμπλήρωσε «Είχε σκοπό να το “σκάσει” μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν “θεατής”, ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».
Τον 6ο κατηγορούμενο τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτ – μπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του “μερίδιο” στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ήταν έτοιμος για την επίθεση», υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός.
Για τον 7ο κατηγορούμενο, η κ. Κλιάμπα ανέφερε πως δεν ήταν θεατής στην επίθεση, ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει λογική στις εκδοχές του κατηγορουμένου». Του καταλόγισε έλλειψη μεταμέλειας και προσπάθεια συγκάλυψης των δικών του πράξεων, αλλά και των άλλων κατηγορουμένων.
Πώς γίνεται να μην άκουσαν τις κραυγές του Άλκη;
Σχετικά με τον ισχυρισμό του 7ου κατηγορουμένου πως δεν είδε τίποτα από τη δολοφονική επίθεση, η εισαγγελέας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο: «Δεν είδε τίποτα, είπε ότι είχε σκοτάδι, ενώ άλλοι είπαν ότι είχε άπλετο φως. Γιατί δεν συμφώνησαν οι κατηγορούμενοι αν είχε σκοτάδι ή φως για να μην ταλαιπωρούμαστε;».
Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς γίνεται να μην άκουσε τις κραυγές του Άλκη αφού ήταν στο σημείο της επίθεσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν θεατής», ενώ, μόλις πήρε το σύνθημα από τον αρχηγό, έτρεξε να βοηθήσει στην επίθεση.
Καθοριστική και ουσιαστική η συμβολή του 8ου κατηγορούμενου
«Μπορεί να μην έφτασε στο πεδίο της μάχης, αλλά η συμβολή του ήταν καθοριστική και ουσιαστική, κι αυτό το ξέρει», ανέφερε η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα για τον 8ο κατηγορούμενο.
Υπογράμμισε πως τη μοιραία νύχτα καμία επίσκεψη στον σύνδεσμο δεν έγινε τυχαία για παρακολούθηση αγώνα, σημειώνοντας πως είχε δοθεί εντολή και ο πρώτος κατηγορούμενος την εκτέλεσε.
«Είπε ότι είδε μόνο ένα ξύλο γιατί είχε σκοτάδι, γι’ αυτόν σκοτάδι και για άλλους φως», ανέφερε σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η εισαγγελέας, ενώ τόνισε πως άκουσε και τις φωνές και τις κραυγές του Άλκη.
«Ήθελε να τους βοηθήσει στον στόχο τους (σ.σ.: τους άλλους κατηγορούμενους) αλλά δεν πρόλαβε», ανέφερε επίσης η κ. Κλιάμπα.
«Το κάραμπιτ που διάλεξε ως ακίνδυνο, ξεκοιλιάζει»
Προσπάθεια συγκάλυψης πολλών εκ των συγκατηγορουμένων του και κυρίως του 12ου, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, καταλόγισε στον 9ο κατηγορούμενο η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της.
«Η εξυπηρέτηση από τον 12ο που τον φιλοξένησε όταν ήρθε Θεσσαλονίκη έπρεπε να ξεπληρωθεί. Γι’ αυτό και ο 9ος κατηγορούμενος είπε ότι 100% ο 12ος δεν κατέβηκε από το αμάξι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ που είχε το μοιραίο βράδυ ο 9ος κατηγορούμενος και τον ισχυρισμό του πως το πήρε από τον σύνδεσμο γιατί το θεώρησε το πιο ακίνδυνο, η εισαγγελέας τόνισε ότι «το κάραμπιτ που διάλεξε ως ακίνδυνο δεν σκοτώνει απλά, ξεκοιλιάζει».
«Χτυπώντας και τα δύο θύματα έβαλε το δικό του λιθαράκι στο δολοφονικό σχέδιο», ανέφερε επίσης η κ. Κλιάμπα και υπογράμμισε πως «προτίμησε να πει πασιφανή ψέματα παρά την αλήθεια».
«Το DNA του Άλκη στο δρεπάνι βρέθηκε από χτύπημα που δέχθηκε από τον 10ο κατηγορούμενο»
Αναφερόμενη στον 10ο κατηγορούμενο, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα είπε πως «μου έδωσε εντύπωση ότι αφηγείται ένα παραμύθι, αν και τόνισε πολλές φορές ότι βρίσκεται εδώ να μας πει την αλήθεια».
Για τον ισχυρισμό του πως αγόραζαν μπλούζες από τον σύνδεσμο, η κ. Κλιάμπα σχολίασε ότι «ο σύνδεσμος δεν ήταν μπουτίκ, αλλά αποθήκη με στρατιωτικό εξοπλισμό». Ανέφερε επίσης πως, αν και προσπάθησε να πείσει ότι ήταν θεατής στην επίθεση, τα όσα είπε ήταν καταφανή ψεύδη.
«Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι χτύπησε με το δρεπάνι με πλήρη συναίσθηση και τα τρία θύματα», ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.
«Και αυτός δεν είχε καθόλου στο μυαλό του ούτε σαν εικόνα. Ήταν μια σκιά, αλλά δυστυχώς για τους κατηγορούμενους η σκιά είχε σάρκα και οστά και του αφαίρεσαν τη ζωή. Μάλλον δεν το θυμούνται γιατί είναι αυτό που θέλουν να ξεχάσουν περισσότερο», ανέφερε επίσης.
Όπως είπε η κ. Κλιάμπα, αν και ο 10ος επέμεινε ότι δεν άγγιξε τον Άλκη με το δρεπάνι, η ύπαρξη του δρεπανιού δίπλα στον Άλκη αποδεικνύει το αντίθετο.
«Ο Άλκης κατά το χτύπημα προσπάθησε να τον αποτρέψει, έπιασε τη λαβή, αλλά δεν είχε άλλη δύναμη. Κατάφερε να τον πλήξει με το δρεπάνι στον μηρό», είπε επίσης η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι το DNA του Άλκη στο δρεπάνι προέκυψε από άγριο χτύπημα που δέχθηκε από τον 10ο κατηγορούμενο.
Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα ο 11ος κατηγορούμενος
«Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα», είπε στην αγόρευσή της η κυρία Κλιάμπα για τον 11ο κατηγορούμενο, που κρατούσε στειλιάρι.
Τόνισε μάλιστα πως το στειλιάρι που είχε μαζί του το μοιραίο βράδυ «είναι ποτισμένο με το αίμα του Άγγελου, το οποίο σίγουρα απορρόφησε και το αίμα του Άλκη».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τη δολοφονική επίθεση ο 11ος κατηγορούμενος είχε μαζί του και κράνος, η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν πήγαν απλώς να κυνηγήσουν, αλλά να αφαιρέσουν ζωές, γι’ αυτό ήθελε προστασία και πήρε το κράνος».
Παράλληλα, του καταλόγισε πως και αυτός τήρησε στάση άγνοιας, λέγοντας πως και αυτός όπως και άλλοι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν τα όσα είπαν στην ανακρίτρια για τον 1ο και τον 12ο κατηγορούμενο με σκοπό να τους προστατεύουν.
«Ο 12ος και ήθελε και συμμετείχε καθοριστικά στα εγκλήματα»
Αναφερόμενη στον 12ο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα είπε αρχικά πως «είναι οπαδός, αν και προσπάθησε να μας πείσει για το αντίθετο. Είναι οργανωμένος από πολύ νωρίς».
«Και οργανωμένοι ήταν όλοι τους και ήξεραν τι θα έκαναν εκείνο το βράδυ. Κανείς δεν βρέθηκε τυχαία στον σύνδεσμο και κανείς δεν βρέθηκε τυχαία στο πεδίο μάχης», ανέφερε επίσης η κ. Κλιάμπα.
Πρόσθεσε επίσης ότι γνώριζε πως στο πορτ-μπαγκάζ υπήρχαν τα όπλα που πήραν οι άλλοι κατηγορούμενοι παρότι ισχυρίστηκε το αντίθετο.
«Και ήθελε και συμμετείχε καθοριστικά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνο το βράδυ», τόνισε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.
«Προσπάθησε να μας κάνει να ξεχάσουμε τι θα πει οδήγηση», είπε επίσης η κ. Κλιάμπα αναφορικά με τους ισχυρισμούς του 12ου κατηγορούμενου για τους λόγους που το μοιραίο βράδυ έστριψε με το αυτοκίνητο μάρκας VW Polo στην οδό Γαζή.
Επιπλέον, τόνισε πως ο ισχυρισμός του πως δεν κατέβηκε ποτέ από το αυτοκίνητο διαψεύδεται από την κατάθεση του φίλου του Άλκη, από τα όσα είπαν οι άλλοι κατηγορούμενοι, αλλά και από τη μαρτυρία ενός αστυνομικού που είχε ερευνήσει την υπόθεση. «Ήξερε, γνώριζε και ήταν εκεί», τόνισε η εισαγγελέας για τον 12ο κατηγορούμενο.
Μετά την αγόρευση της εισαγγελέως αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι και η δίκη θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη μέχρι την έκδοση της απόφασης.