“Ήταν ένας φιλόσοφος, είχε πειθώ, ήταν ένα ψηλό βουνό με βαθιές χαράδρες”. Ομιλίες των δημοσιογράφων Ν. Βολωνάκη, Ν. Δημαρά, Αθηνάς Τερζή και Χ. Πασβαντίδη, καθώς και του στιχουργού Δ. Μπρούχου. Πρεμβάσεις από τον συγγραφέα Γ. Σκαμπαρδώνη και από τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Αχ. Ασλανίδη.

 

Από την πρώτη συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη στον Γιώργο Λιάνη. Μιλούσαν ενώ ο Στέλιος ψάρευε με βάρκα στον Θερμαϊκό κόλπο. Φωτογραφία του αειμνήστου Γιάννη Κυριακίδη.

 

“Το θαύμα είναι μέσα στη φλέβα μας, κυκλοφορεί μέσα στον άνθρωπο, πρέπει να το βρείτε και όταν έρχεται όλα συνωμοτούν για να γίνει”. Στο ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη της επαγγελματικής του πορείας ως δημοσιογράφος αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάνης τονίζοντας ότι “πέτυχε γιατί κουβαλούσε τη Θεσσαλονίκη μέσα του” την πόλη, στην οποία  έκλεισε τις παρουσιάσεις του βιβλίου του “Στέλιος Καζαντζίδης – Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του” (εκδόσεις Άγκυρα).

“Δεν είναι τυχαίο που κλείνω τις παρουσιάσεις, από τη Θεσσαλονίκη, από εδώ που έπρεπε να τις ανοίξω. Το θαύμα της ζωής σε αυτή την πόλη το γνώρισα και εγώ, νεαρός αποτυχημένος φοιτητής, έπαιζα ποδόσφαιρο. Ακούω Καζαντζίδη και λέω: “λάθος δρόμο πήρα, πρέπει να αλλάξω, να γίνω αυτό που νιώθω μέσα μου, να γράψω”, συγγραφέας ήθελα να γίνω”.
“Ξεκινώντας να γίνω συγγραφέας έγραφα ασταμάτητα, χρονογραφήματα, κριτικές θεάτρου, κριτικές αγώνων. Το θαύμα είναι μέσα στη φλέβα μας, κυκλοφορεί μέσα στον άνθρωπο, πρέπει να το βρείτε και όταν έρχεται όλα συνωμοτούν για να γίνει. Όλα συνωμότησαν για να γίνω δημοσιογράφος” υπογράμμισε.
“Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, πέτυχα, γιατί κουβαλούσα τη Θεσσαλονίκη μέσα μου. Μαρωνίτης, Τσίρκας, Αναγνωστάκης, όπου κι αν ακουμπούσες υπήρχε ένας θρύλος. Αυτή η πόλη μου έδωσε και τη δημοσιογραφία και τους πρώτους μου έρωτες και την αγάπη για τη ζωή και την αγάπη μου για τους ανθρώπους” τόνισε ο Γιώργος Λιάνης σημειώνοντας ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης ήθελε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη, επειδή είχε κοσμοφοβία στην Αθήνα.
Για τον τραγουδιστή, με τον οποίο τον συνέδεε μακρόχρονη φιλία και από τον οποίο πήρε συνέντευξη πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ήταν “ένας φιλόσοφος, είχε πειθώ, ήταν ένα ψηλό βουνό με βαθιές χαράδρες”.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιάνη, ο Στέλιος Καζαντζίδης το θείο δώρο που του έδωσε ο Θεός, τη φωνή του, δεν το εκμεταλλεύτηκε αρκετά, δεν έγινε πλούσιος από τους δίσκους του.
Με αποτυχημένες επιχειρηματικές απόπειρες, όπως ανέφερε, προσπαθούσε να γλυτώσει από το θεϊκό του δώρο και “έβαλε δύο βόμβες” σταμάτησε μία μέρα εν ψυχρώ να τραγουδάει σε νυχτερινά κέντρα και σταμάτησε να ηχογραφεί για μία 12ετία στο απόγειό του.  Είναι και θα παραμείνει αρχηγός των τραγουδιστών αυτής της χώρας, ήταν όμως και ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος, υπογράμμισε.

Ν. Βολωνάκης: Μετάληψη λαϊκού ήθους

Το βιβλίο του δημοσιογράφου, συγγραφέα, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Λιάνη, για τον Στέλιο Καζαντζίδη, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου παρουσία φίλων και θαυμαστών του τραγουδιστή, αλλά και μαθητών σχολείων.
Ο δημοσιογράφος, Νίκος Βολωνάκης μίλησε για τον μέντορά του, Γιώργο Λιάνη,,, με τον οποίο τον συνδέει φιλία εδώ και 50 χρόνια, για τα πρώτα χρόνια τους στη δημοσιογραφία. “Ο Γιώργος είναι χαρισματικός, εύστοχος, ευθύς, αεικίνητος, τρυφερός και αδίστακτος συνάμα, γεννημένος για ρεπορτάζ παντός καιρού, έχτισε σχολές δημοσιογραφίας” υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον Στέλιο Καζαντζίδη είπε ότι σημαίνει “μετάληψη λαϊκού ήθους, ανάγνωση με το ύφος βυζαντινού ψάλτη, μελοποίηση με την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα της ελληνικής ενδοχώρας, σημαίνει ότι το χάρισμα είναι δώρο του ενός προς όλους, είναι ένα είδος οίστρου που παρασύρει όπως ο πυρρίχιος χορός για τους Πόντιους και ο πεντοζάλης για τους Κρητικούς”.

Δ. Μπρούχος: Απόσταγμα μιας σχέσης 32 ετών

Ο Στέλιος Καζαντζίδης εξέφρασε τις χαρές τους πόνους, τους καημούς των απλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των βιοπαλαιστών και των μεταναστών, σημείωσε ο Δημήτρης Μπρούχος, σύμβουλος επικοινωνίας και ποιητής.
Για το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη είπε ότι επιχειρεί μία αναστήλωση της συνολικής εικόνας του μεγάλου εκφραστή των συναισθημάτων των απλών, καθημερινών ανθρώπων, του λαού με ανεπιτήδευτα άμεσο ανθρώπινο λόγο, με λέξεις καίριες, που δεν χαρίζονται προκειμένου να αποδώσουν την αλήθεια και ότι έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που ακούει στο όνομα Στέλιος Καζαντζίδης.
Είναι σαν απόσταγμα μιας σχέσης 32 χρόνων, που έμελε να εξελιχθεί σε σχέση καρδιάς και τελικά σε σχέση ζωής, είπε προσθέτοντας ότι μέσα από σπαράγματα συνεντεύξεων του Καζαντζίδη ή για τον Καζαντζίδη από τον Βασίλη Βασιλικό, τον Γιώργο Χρονά, τον Φρέντυ Γερμανό, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και άλλους, κυρίως όμως μέσα από το προσωπικό του βίωμα με τον μεγάλο τραγουδιστή στις πολύ προσωπικές τους στιγμές και σκέψεις “ο συγγραφέας ξεδιπλώνει όπως η θάλασσα τα κύματά της στην απεραντοσύνη του χρόνου, τη ζωή του μοναχικού ερμηνευτή που αγαπήθηκε, σχεδόν λατρεύτηκε απ όλους τους Έλληνες”.

Ν. Δημαράς: Ήρθε ο Στέλιος στον τόπο του

Με την έλευση αυτού του βιβλίου αισθάνομαι ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης ήρθε στον τόπο του, την πόλη των λαϊκών φωνών, την πόλη των ερώτων και των παραπόνων, στη Βόρεια Ελλάδα των ξενιτεμένων, του ακάματου ποντιακού ελληνισμού, των αδικαίωτων αγώνων, τόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς.
“Ο Στέλιος Καζαντζίδης η ατόφια έκφραση πόνων και πόθων, παθών και υπαρξιακών αγωνιών στο διάβα πολλών δεκαετιών είναι μπροστά μας σε ένα περιεκτικό και αισθαντικό βιβλίο. Έτσι έπρεπε, να μην μένουμε μόνο στα υπέροχα ακούσματα, αλλά να έχουμε και τα γραπτά” εκτίμησε σημειώνοντας ότι στο βιβλίο προβάλλονται η ζωή, η ψυχή και η πορεία του Στέλιου Καζαντζίδη με όλες τις εκφάνσεις της, με την ανθρώπινη πλευρά, αλλά και τη συγκλονιστική καλλιτεχνική του διαδρομή.
Ο Γιώργος Λιάνης είναι ο ιδανικός για να φωτίσει όλες τις πτυχές των ευαισθησιών του μυαλού και της ψυχής του αθάνατου Στέλιου Καζαντζίδη και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του θα μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνον, ανέφερε.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε χιλιάδες φίλους, δεκάδες γνωστούς και ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ανθρώπους, στους οποίους άνοιγε την καρδιά του και εξομολογούνταν τους μύχιους πόθους και σκέψεις τους. Ένας ήταν ο Γιώργος Λιάνης, είπε ο πρώην αναπληρωτής νομάρχης Αττικής, Χάρης Πασβαντίδης.
Ο Γιώργος Λιάνης έκανε μεγάλες δημοσιογραφικές έρευνες για τον Καζαντζίδη, έχει μία μοναδική ικανότητα ακόμη και τις πιο περίπλοκες σκέψεις του να τις μετατρέπει σε λεκτικά αριστουργήματα.

Γ. Σκαμπαρδώνης: Όχι στη μυθοποίηση

Είναι άλλο το έργο και άλλο η ζωή ενός καλλιτέχνη, ανέφερε ο πεζογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης. “Ο Γιώργος Λιάνης κατάφερε να δει με ψυχραιμία τον μύθο Στέλιο Καζαντζίδη”.
Το βιβλίο, είπε, είναι μία τεράστια διαδρομή, αφοσίωση, καταβύθιση, φιλία και σεβασμός για τον Στέλιο Καζαντζίδη, “ο οποίος είναι μία τεράστια υπόθεση από μόνος του, είναι ανέγγιχτος, ίπταται”.
“Ο Γιώργος Λιάνης δεν μυθοποιεί τον Καζαντζίδη, εξάλλου ο Καζαντζίδης δεν έχει ανάγκη από μυθοποίηση διότι είναι ήδη ένας μύθος. Ο Γιώργος Λιάνης διδάσκει με το βιβλίο του ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ψύχραιμα” τόνισε. “Υπήρξε φίλος και του πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου και να μπορείς κρατήσεις τις αποστάσεις που πρέπει, να είσαι ψύχραιμος και να γράψεις τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ο Γιώργος Λιάνης κρατάει το ίσον ανάμεσα στον έπαινο και την ψυχραιμία που πρέπει να έχει ένας συγγραφέας”.
Παρεμβάσεις έκαναν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Αχιλλέας Ασλανίδης και άλλοι παριστάμενοι παλιοί φίλοι του Καζαντζίδη. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αθηνά Τερζή

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ