Στην Κομισιόν το θέμα από την Μ. Σπυράκη

Κύμα αντιδράσεων από την Ελλάδα, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη ξεσηκώθηκε για την απαγόρευση της εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη χώρα.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μίλησε στην αναταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη ,για το περιστατικό:

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον φίλο μου Κώστα», είπε ο Ιμάμογλου αναφερόμενος στον Κώστα Μπακογιάννη που είχαν μια σύντομη συνομιλία με αφορμή το περιστατικό.

Και συνέχισε: Αφού δω τις λεπτομέρειες θα ενημερώσω αύριο, τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

Σημειώνεται μάλιστα ότι είναι απορίας άξιον το γιατί οι επίσημες τουρκικές αρχές, που συμμετείχαν στην οργάνωση της Συνέλευσης των Περιφερειών, δεν ενημέρωσαν τις λιμενικές αρχές της Σμύρνης για την άφιξη των επισήμων και μάλιστα του προέδρου της Συνέλευσης Γ. Τζιτζικώστα.

Γελοίες δικαιολογίες για “τεχνικό πρόβλημα” 

Σύμφωνα με το το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, ο λόγος αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Το δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αφού όπως αναφέρεται και από το τίτλο ενώ λύθηκε το «τεχνικό πρόβλημα» που αντιμετώπισαν με το όνομά του και εν τέλει του επετράπη να μπει στη χώρα, εκείνος αρνήθηκε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα.

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Σμύρνη όταν ο Α.Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της πόλης προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε για 6 ώρες σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Τζιτζικώστας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο μετά τις 7 το απόγευμα με ανάρτηση του στο facebook έκανε γνωστό πως επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ύστερα από διπλωματικές ενέργειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, η τουρκικές αρχές επέτρεψαν τελικά την είσοδό του στη χώρα.

Ο ίδιος θεώρησε απαράδεκτη τη στάση της τουρκικής πλευράς και αποφάσισε να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη

«Εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Απαράδεκτη και καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Σμύρνη

Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Μάλιστα, ενημέρωσε για το συμβάν τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε, αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε, ότι πριν από περίπου ένα χρόνο Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία. «Θέλαμε σε πείσμα των καιρών να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου» δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι «μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας.»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έχοντας στο πλευρό του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε:

«Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Στην Κομισιόν το θέμα από την Μ. Σπυράκη

Την ίδια ώρα, στην Κομισιόν φέρνει το θέμα με επείγουσα ερώτησή της, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα» αναφέρει η ευρωβουλευτής, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;».