«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νικόλαο Παπαϊωάννου να δηλώνει ότι η μέτρηση του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στη συμπρωτεύουσα δείχνει ξεκάθαρα την αυξητική τάση .

Την περασμένη εβδομάδα τα αυξημένα κρούσματα στον Προμαχώνα κατέδειξαν ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν αρκεί. Έτσι, από την Τρίτη (αύριο) τα μεσάνυχτα όλοι οι εισερχόμενοι από τον Προμαχώνα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου για τον ιό, το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως και 72 ώρες νωρίτερα.

Τεράστια ανησυχία προκαλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα η αναζωπύρωση της επιδημίας στις βαλκανικές χώρες, πολύ περισσότερο δε καθώς σε ημερήσια βάση τουλάχιστον τα μισά νέα κρούσματα που καταγράφονται επί ελληνικού εδάφους είναι εισαγόμενα. Συχνά μάλιστα έχουν περάσει τα σύνορα οδικώς. Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα της Παρασκευής: από τα 60 νέα κρούσματα, τα 40 καταγράφηκαν στις πύλες εισόδου.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχών Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να εντείνει τους στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου με έμφαση το πέρασμα της Βορείου Ελλάδος.

«Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά, ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Αύξηση του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων

Την ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νικόλαος Παπαϊωάννου καθώς η μέτρηση του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στη συμπρωτεύουσα δείχνει ξεκάθαρα την αυξητική τάση των κρουσμάτων.

«Τον Μάιο οι μετρήσεις ήταν μηδενικές. Ωστόσο από τον Ιούνιο και μετά καταγράφουμε μια σταθερή αύξηση, η οποία είναι συμβατή με την παρατηρούμενη αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την Πέμπτη διαπιστώθηκαν 6 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο φάνηκε στις μετρήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος του ελέγχου αστικών λυμάτων, η οποία εφαρμόζεται από το ΑΠΘ, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη καθώς δεν περιορίζεται στην ανίχνευση του ιού στο υγρό μέρος των λυμάτων, αλλά συμπεριλαμβάνει και το στερεό. «Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε έναν περιβαλλοντικό εξορθολογισμό» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και εξήγησε: «Μια ισχυρή βροχόπτωση θα μπορούσε να αλλοιώσει ο αποτέλεσμα, καθώς θα αραίωνε το ιικό φορτίο στα υγρά λύματα. Συνυπολογίζοντας το ιικό φορτίο και στο στερεό μέρος των λυμάτων επιτυγχάνουμε να παίρνουμε την πραγματική εικόνα της παρουσίας του ιού στην πόλη».

«Απαιτείται συνεχής εγρήγορση»

Εξίσου ανήσυχος για την ολοένα αυξανόμενη εισροή κρουσμάτων από τις χώρες της Βαλκανικής εμφανίστηκε μιλώντας στο «Βήμα» και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)  Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος:

«Οι αρχικώς χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων στις χώρες αυτές οφείλονταν στο γεγονός ότι δεν αποτελούν κομβικούς χειμερινούς προορισμούς. Εδόθη λοιπόν μια ψευδής εικόνα ασφάλειας  η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από τους ελέγχους που γίνονται στα σύνορά μας. Με δεδομένο δε ότι και η παγκόσμια εικόνα της εξάπλωσης του ιού δεν είναι καλή, γίνεται σαφές ότι απαιτείται συνεχής εγρήγορση για τον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων». (Πηγή:tovima.gr)