Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα γίνει η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της υπερυψωμένης περιφερειακής οδού (Flyover) στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε ο  υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Kατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊκούρας, γνωστοποίησε ότι η κατασκευή του Flyover στην Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυκλοφοριακό καθεστώς της πόλης.

Η κυβέρνηση επιμένει στην εκτέλεση ενός έργου με κόστος 380 εκ. ευρώ σε αρχικό προϋπολογισμό, αγνοώντας τις αντιρρήσεις φορέων και κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να υποβληθούν σε μια τετραετή ταλαιπωρία με αμφιβόλου σημασίας αποτελέσματα, την στιγμή μάλιστα, που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία του Μετρό.

Οι εργασίες ήταν να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά πήγαν πίσω αφενός λόγω των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, και αφετέρου διότι αποδείχθηκε δυσεπίλυτη εξίσωση ο καθορισμός των μέτρων που θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό που θα επιφέρει η κατασκευή του εναέριου δρόμου.

Πως θα είναι η υπερυψωμένη οδός

Πρόκειται για το έργο που αφορά στην Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ, ένα έργο συνολικού μήκους 13 χλμ. που θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.

Η εν λόγω Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα – εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί ο 2027.

Η λεωφόρος θα έχει, επίσης, εννέα ανισόπεδους κόμβους, οκτώ νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες. Με τον Flyover οι οδηγοί θα παρακάμπτουν γρήγορα και με ασφάλεια τον αστικό ιστό, ενώ θα μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα τόσο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και προς την Χαλκιδική.

Μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων στο κυκλοφοριακό

Παράλληλα, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, για την άμβλυνση των προβλημάτων στο κυκλοφοριακό που θα προκληθούν από τις εργασίες, η Τροχαία Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί με επιπλέον 100 αστυνομικούς σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και σε εξοπλισμό, όπως με ελικόπτερο και εναέρια μέσα επιτήρησης κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η  αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων και θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης όπως η Κων. Καραμανλή, η Βασ. Όλγας, η Εγαντία, η Μοναστηρίου και η Τσιμισκή.

Τέλος, ανάσα στην κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης θα δώσουν και τα λεγόμενα “Yellow boxes” σε βασικές διασταυρώσεις, τα οποία αποτρέπουν την διακοπή της κυκλοφορίας, βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό της κυκλοφοριακές συνθήκες, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου.