Μέχρι και 1000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως συλλέγει στη διάρκεια του εξάωρου καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου το ειδικό πλωτό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιοτικής και οπτικής κατάστασης του παραλιακού θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Αυτό τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας του σκάφους «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης, επισημαίνοντας ότι η φυσικοχημική κατάσταση του κόλπου, έχει μεν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται γενικά μέτρια και κατά πολλούς οριακή.

Το σκάφος, πραγματοποιεί καθαρισμούς πέντε φορές την εβδομάδα επί έξι ώρες κάθε φορά και «η ποσότητα των αποβλήτων που συλλέγονται εξαρτάται από τη συχνότητα των καθαρισμών ανά βδομάδα», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές, συλλέγονται περί τα 800-1000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως».

Από πλαστικά μπουκάλια μέχρι ποδήλατα…

Αναφορικά με τα είδη επιπλεόντων απορριμμάτων που περισυλλέγονται, αυτά είναι από πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και πλαστικών, βαρέλια και μπιτόνια, νεκρά φύκια και καλάμια, πλαστικές σακούλες, υπολείμματα ρουχισμού και συσκευασιών, τενεκεδάκια τροφών και ποτών, επιπλέουσες λασποϊλύες, μέχρι και ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Τι γίνεται με τα επιπλέοντα αντικείμενα που συλλέγονται; Όλα τα απόβλητα διατίθενται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάλογα με το είδος τους, σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αξιοποίησης ή διάθεσης, διασφαλίζοντας ξεχωριστή παράδοση και αντίστοιχη εναλλακτική διαχείριση, όπως εξηγεί ο κ. Ορφανίδης. Έτσι, υλικά όπως -μεταξύ άλλων-τα πλαστικά, το ξύλο, το φελιζόλ και τα φύκια, προωθούνται σε ειδικές μονάδες και χώρους κατάλληλης διαχείρισης, ώστε να επιτυγχάνεται 100% ορθή περιβαλλοντική πρακτική.

Οριακή η κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου

Διαχρονικά, η ποιοτική κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου έχει μεν βελτιωθεί με τον περιορισμό της διάχυσης ανεπεξέργαστων λυμάτων από οικισμούς και εγκαταστάσεις, «αλλά η φυσικοχημική και οπτική διάστασή του είναι γενικά μέτρια και κατά πολλούς οριακή», τονίζει ο κ. Ορφανίδης, και σημειώνει ότι η βελτίωση διαφαίνεται, μεταξύ άλλων, κι από τον αριθμό των γαλάζιων σημαιών που απονέμονται ετησίως σε ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.

Ωστόσο, πλαστικά και σκουπίδια, γεωργικά υπολείμματα, αλλά και παράνομες απορρίψεις λυμάτων «συνεχίζουν να ρυπαίνουν και επιβαρύνουν το οικολογικό δυναμικό του κόλπου, όχι μόνο προερχόμενα από τις δικές μας περιοχές, αλλά κι από το εξωτερικό, μέσω των διασυνοριακών ποτάμιων διόδων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό, όπως του Αξιού», διευκρινίζει.

Τα εποχικά φαινόμενα

Κατά τον ίδιο, εποχικά φαινόμενα, που ενισχύονται και από την κλιματική αλλαγή, όπως η υπερσυγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν και η εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας, «καταδεικνύουν τα σημαντικά περιθώρια που έχει το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον για βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου από επιπλέοντα αντικείμενα ανέλαβε για τον μήνα Αύγουστο η ΕΥΑΘ ΑΕ και σύμφωνα με την εταιρεία, η “Αλκίππη”, αποπλέει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε ώρες κατά τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις κι ενημέρωση για φόρτο απορριμμάτων στην περιοχή και κινείται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου μέχρι την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

Σε περίπτωση δε ανάγκης το σκάφος μπορεί να εκτελέσει εργασίες μέχρι την Αγία Τριάδα και γύρω από τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα, ενώ είναι εξοπλισμένο με ειδικά διαμορφωμένους κάδους για ποσότητες απορριμμάτων πλέον των 15 κυβικών μέτρων.