Στις 28 Μαρτίου 2020 κατέληξε στη Θεσσαλονίκη ένας 65χρονος που είχε δεχθεί επίθεση από αγέλη σκύλων στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας. Μία μέρα μετά, ένας 22χρονος έζησε σκηνές θρίλερ από αντίστοιχη επίθεση αγέλης στο δάσος του Σέιχ Σου, στην περιοχή του Κρυονερίου και νοσηλεύτηκε αρκετές μέρες σε νοσοκομείο της πόλης.

Την περασμένη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, ο ποδηλάτης Γιάννης Βουτσαλάς δέχθηκε επίθεση από δέκα σκυλιά, πάλι στο Σέιχ Σου, στην έξοδο της Επταπυργίου Συκεών. «Θα με είχαν βρει σκοτωμένο, αν δεν περνούσε αυτοκίνητο σε λίγα λεπτά και δε με βοηθούσε ο οδηγός», εξηγεί ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο ποδηλάτης που κατήγγειλε το νέο περιστατικό (Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παρόμοιες επιθέσεις, στις παρυφές του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, αλλά και δεκάδες άλλες, λιγότερο βίαιες, έχουν προβληματίσει τους φορείς της πόλης, αλλά κυρίως τους πολίτες που επισκέπτονται τις περιοχές αυτές για ψυχαγωγία ή αθλητισμό.

Για το θέμα αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη δύο συσκέψεις στο Δικαστικό Μέγαρο, παρουσία εμπλεκόμενων φορέων. «Έπεσαν» στο τραπέζι προτάσεις για τη δημιουργία διαδημοτικών καταφυγίων, δημοτικών κτηνιατρείων, για ειδικότητες περισυλλογέα στους δήμους, καθώς και για την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, ούτως ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για ενέργειες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των δήμων για να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των αδέσποτων.

Οι προτάσεις έμειναν… στο τραπέζι

Σύμφωνα με το νόμο, την ευθύνη για τα αδέσποτα έχουν οι κατά τόπους δήμοι: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς». Οι συσκέψεις έφεραν προτάσεις, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αφενός όλο και περισσότεροι δήμοι προχωρούν σε στειρώσεις ζώων, αφετέρου η διαχείριση επικίνδυνων ζώων, εκ του αποτελέσματος, δε φαίνεται να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Ο νόμος και σε αυτό το σημείο είναι σαφής. «Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς… και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία».

Λεπτό θέμα αυτό της ευθανασίας, στο οποίο αντιδρούν πολλοί και κυρίως οι φιλοζωικές οργανώσεις. «Μόνο το σκυλί που επιτέθηκε προβλέπεται να περάσει από ειδική πενταμελή επιτροπή, που πρέπει να έχει κάθε δήμος και η επιτροπή αποφασίζει αν πραγματικά το ζώο είναι επιθετικό. Μετά η διαδικασία προβλέπει είτε να υιοθετηθεί είτε να γίνει ευθανασία», σημειώνει η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου «Άργος» Έφη Δόδουρα, η οποία συμπληρώνει ότι «τα ζώα που επιτίθενται είναι φοβικά, καθώς τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί και κακοποιηθεί και είναι στην αρμοδιότητα των δήμων να φροντίσει για αυτά».

Υπογραμμίζει, δε ότι, η λύση είναι μία. Οι στειρώσεις. «Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και θα χρειαστεί χρόνος, καθώς πολλά ζώα παραμένουν αστείρωτα», λέει. Η εγκατάλειψη και η έλλειψη στειρώσεων είναι τα δύο μεγάλα θέματα που δημιουργούν το πρόβλημα. «Ακόμη και σήμερα στην πλατεία Πανοράματος βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα τέσσερα κουτάβια», σημειώνει η κ. Δόδουρα.

Αναζητείται διαδημοτική πρωτοβουλία

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα ζώα, αλλά τα αδέσποτα δεν είναι πληθυσμός ενός δήμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις πιο βίαιες -με μοιραία κατάληξη η μία- επιθέσεις των τελευταίων μηνών, καταγράφηκαν σε τρεις διαφορετικούς δήμους. Πυλαίας, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών. Ο κάθε δήμος από την πλευρά του, έχει το δικό του σχέδιο αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση.

«Να κάνουμε κάτι όλοι μαζί», τονίζει ο κ. Βουτσαλάς, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αγέλη δέκα σκύλων πριν από λίγες ημέρες, και ο πατέρας του 22χρονου που είχε τραυματιστεί σοβαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «τα σκυλιά δεν έχουν περιοχές. Πρέπει να φροντίσουν όλοι συναρμόδιοι να λυθεί το θέμα».

Μέχρι να γίνει αυτό, η συμβουλή νομικών στα θύματα επιθέσεων είναι μία: «Να στρέφονται κατά των δήμων για αποζημιώσεις, ώστε να πιεστούν οι δήμοι για να δώσουν δραστικές λύσεις». Εισαγγελείς έχουν παραγγείλει έρευνες για να διερευνηθούν τα περιστατικά και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των αρμοδίων υπευθύνων, αλλά η ουσιαστική συνεργασία και ρύθμιση του προβλήματος, αναζητείται.

Συγκλονιστική περιγραφή από τον ποδηλάτη

Ο κ. Βουτσαλάς εκτιμά ότι αν δεν είχε σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά αφότου του επιτέθηκε η αγέλη ένα αυτοκίνητο και δεν τον είχε βοηθήσει ο οδηγός να απωθήσουν μαζί τα σκυλιά, «θα με είχαν βρει σκοτωμένο».

Δημοσίευσε την περιπέτειά του στα κοινωνικά δίκτυα για να ενημερώσει σχετικά με την επικινδυνότητα. «Σήμερα (Δευτέρα 8 Ιουνίου), γύρω στις 8.00μμ, ανεβαίνοντας στο Σέιχ Σου, (από την έξοδο της Επταπυργίου Συκεών), στα πρώτα 200 μέτρα ανάβασης στην άσφαλτο, μου επιτέθηκαν περίπου 10 σκυλιά. Ήταν τα γνωστά, που συνήθως γαβγίζουν, και όταν κατέβεις από το ποδήλατο, καλμάρουν και φεύγουν. Σήμερα ήταν αποφασισμένα να με φάνε. Κόλλησα την πλάτη μου σε κάτι ψηλούς θάμνους και προσπαθούσα να τα απωθείσω με το ποδήλατο μου δεξιά- αριστερά. Ευτυχώς σταματησε ένας οδηγός και με βοήθησε να τα διώξουμε. Δεν ξέρω αν θα την έβγαζα καθαρή αν δεν ήταν ο περαστικός οδηγός, (νάναι καλά ο άνθρωπος)». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τι έγινε η εισαγγελική έρευνα του Μαρτίου;

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου του 2020 η εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου είχε παραγγείλει έρευνα, με την εντολή να διεξαχθεί από το κατά τόπο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να διερευνηθούν περιστατικά επίθεσης σκύλων σε περιπατητές στην περιοχή Ελαιόρεμα Πυλαίας και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των αρμοδίων υπευθύνων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα έπρεπε αρχικά να διερευνηθεί εάν επρόκειτο περί δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων. Οι δε πράξεις που θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται συνδέονται με αυτές της σωματικής βλάβης διά παραλείψεως και της παράβασης καθήκοντος.

Για τα περιστατικά είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, ενώ έγιναν γνωστά από την Αστυνομία.

Οι δύο επιθέσεις, πιθανότατα από την ίδια αγέλη σκύλων, συνέβησαν στην περιοχή Ελαιόρεμα. Θύμα επίθεσης έπεσε πρώτα ένας 65χρονος, ο οποίος διακομίστηκε με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και αργότερα υπέκυψε.

Στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα κι ένας 82χρονος, που κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από σκυλιά.