Για την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι έρχονται στην Ελλάδα αύριο και μεθαύριο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

Ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν άμεσα, διότι τώρα αρχίζει η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα λεωφορεία τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα που έχουμε. Είναι Θεσσαλονίκη: ΟΑΣΘ, είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2017 και Αθήνα ΟΣΥ το 39% του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα δεν έχει πρόσβαση για ΑμεΑ ενώ 450 λεωφορεία είναι ηλικίας άνω των 22 ετών. Συνεπώς, σε τίτλους, τι πάμε να κάνουμε, 250 ηλεκτρικά λεωφορεία έρχονται στην Ελλάδα αύριο και μεθαύριο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».

«Εγκαθίστανται τα σημεία φόρτισης στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα θα τρέξει διαγωνισμός στην Αθήνα Τα 250 λεωφορεία ηλεκτρικά θα λειτουργούν περίπου Μάιο, Απρίλιο-Μάιο στην Ελλάδα γιατί χρειάζονται τα σημεία φόρτισης τα οποία τώρα εγκαθίστανται με βάση εργολαβίες».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο διαγωνισμοί λεωφορείων φυσικού αερίου 100 και 200, 18 μέτρων και 12 μέτρων. Αυτοί οι διαγωνισμοί προχωρούν. Θα αρχίσουμε να έχουμε παράδοση λεωφορείων από το 2024, Βασικά όμως θα ολοκληρωθούν το 2025, άρα θα έχουμε 550 καινούργια λεωφορεία μέχρι το τέλος του 2025 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με λίγα λόγια θα ανανεώσουμε ουσιαστικά πάνω από το 50% του υφιστάμενου στόλου στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 ένας καινούργιος διαγωνισμός για 750 λεωφορεία σε βάθος τετραετίας. Με αυτό τον τρόπο 550 και 750 κάνουν 1.300. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ανανεώσει τον στόλο σε ΟΣΥ και ΟΑΣΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Θα είναι και ηλεκτρικά και πιθανόν να κινηθούμε και λίγο προς το υδρογόνο».

«Άρα σε μία διετία από σήμερα, ίσως και λιγότερο, δεν θα έχουμε λεωφορείο στην Αθήνα στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση ΑμεΑ» τόνισε ακόμα ο υπουργός.

Η ηλεκτροκίνηση των ΙΧ και τα σημεία φόρτισης

Για τα ηλεκτροκίνηση των ΙΧ σημείωσε ότι « το τελευταίο εξάμηνο προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Θέλω να σας δώσω μια αίσθηση με δύο στοιχεία. Το 2023 το 11,4% του καινούργιου στόλου ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε δώσει σε συμπατριώτες μας περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι άλλα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους μήνες πριν το τέλος του 2024. Σήμερα που μιλάμε, υπέγραψα χθες το βράδυ μια απόφαση για καινούργια πληρωμή 700 συμπατριωτών μας. 2,8 εκατομμύρια ευρώ που θα τα δουν στους λογαριασμούς τους 6 Μαρτίου. Άρα πάει ικανοποιητικά η ηλεκτροκίνηση και βρήκαμε επιπλέον πόρους για να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από ένα πρόγραμμα που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα προσθέσουμε 4.500 φορτιστές. 50 εκατομμύρια από αυτά τα 80 εκατομμύρια είναι για ιδιώτες, σούπερ μάρκετ, οι παραχωρησιούχοι στην εθνική οδό, σας δίνω ενδεικτικά παραδείγματα, και 30 εκατομμύρια είναι τα ΣΦΗΟ.

Δηλαδή είναι τα σχέδια που έχουν κάνει οι δήμοι, που οι δήμοι θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης στους δήμους τους με χρηματοδότηση Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι θα έχουμε μέσα στο επόμενο έτος 4.500 σημεία φόρτισης που θα προέρχονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης»