Έρευνα για το κενό ασφαλείας, που φαίνεται να προκύπτει μετά τον εκρηκτικό μηχανισμό  σε φάκελο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Το κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι αρκετά σοβαρό, κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους» δήλωσε ο υπουργός σήμερα στο Open.

«Το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της Προέδρου των Εφετών και από εκεί στο γραφείο μιας άλλη Προέδρου δείχνει ότι κάτι προφανώς δεν λειτουργεί καλά», συμπλήρωσε ο ιδιος.

«Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης» το οποίο, όπως σημείωσε ο κ Φλωρίδης «είχε δεχθεί πριν από μερικά χρόνια μια τεράστια βομβιστική επίθεση»

Ερωτηθείς αν το δέμα πήγε κατευθείας στο γραφείο της προϊσταμένης του εφετείου, απάντησε πως αυτό θα το δείξει η έρευνα, αλλά δεν αποκλείεται να έχει συμβεί αυτό.

Σήμερα μετά τις 11.00 αναμένεται η έναρξη στάσης εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ουρές το πρωί  στην κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές στην κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε όσους εισέρχονται.

Από σήμερα λειτουργεί μόνο η κεντρική είσοδος του κτιρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην είσοδο, καθώς χιλιάδες άτομα εισέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια.

Πως έφτασε ο φάκελος με τα εκρηκτικά

Ο παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος έφτασε με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της Προέδρου Εφετών που ήταν η παραλήπτριά του, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου.

Ως αποστολέας αναγραφόταν στον φάκελο ψευδώς η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων». ΧΘες, γύρω στις 2 μμ, ο φάκελος έπεσε στα χέρια της και καθώς το περιεχόμενο του φακέλου της κίνησε υποψίες τον παρέδωσε προς διερεύνηση.

Μετά από ενδελεχή εξέταση του φακέλου μέσω του μηχανήματος ΧRAY επιβεβαιώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα.

Ο μηχανισμός απενεργοποιήθηκε από αστυνομικούς του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛΑΣ ενώ τις έρευνες για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.