Είναι νέα, δυναμική με εξαιρετικές σπουδές και έχει υπηρετήσει ήδη σε καίριες θέσεις υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πολιτικές, που ευνοούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Στο άρθρο, που ακολουθεί δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.

Άρθρο της Θέμιδος Ευτυχίδου, ΓΓ Βιομηχανίας:

Η πρώτη Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία

Η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας προς νέα, έξυπνα και βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης είναι μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, με βάση τις προϋπάρχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η πανδημία, όμως, και οι τεράστιες συνέπειες που επέφερε παντού, λειτούργησε ως επιταχυντής δομικών, σαρωτικών θα λέγαμε, αλλαγών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στις ριζικές, ωστόσο, ανατροπές που έφερε η πανδημία, η οποία ακόμα εξελίσσεται ενεργά, ήλθαν να προστεθούν νέοι, αντίθετοι άνεμοι, που πυροδοτούν δραματικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική ισορροπία. Η παράνομη και δυστυχώς συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες στις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε σπειροειδή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, και σε μία ιστορική ενεργειακή κρίση που θέτει την παγκόσμια οικονομία και φυσικά τη συνοχή της κοινωνίας μας σε ένα καθεστώς ισχυρής και γενικευμένης επισφάλειας.

Σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται συνολικά, η ανάγκη οικοδόμησης νέων παραγωγικών μοντέλων που στηρίζονται στο τρίπτυχο περιβάλλον, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα γίνεται πρωταρχική. Γίνεται επίσης ο πυρήνας κάθε πολιτικής που εγγυάται τη σταθερή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο. Και ο ρόλος της βιομηχανίας σε αυτή την προοπτική μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της οικονομίας της ΕΕ, και φυσικά της χώρας μας, αλλά και στην επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας.

  Η ελληνική βιομηχανία, ενεργοποίησε έγκαιρα τα αντανακλαστικά της 

Με βάση άλλωστε το σκεπτικό αυτό, η ελληνική βιομηχανία, ενεργοποίησε έγκαιρα τα αντανακλαστικά της απέναντι στις πρωτόγνωρες και αλλεπάλληλες κρίσεις και τις ετερόκλητες προκλήσεις. Θέτοντας ως βασικό στόχο να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική συγκυρία, όπου η χώρα καλείται να επιστρατεύσει όλο το δυναμικό της απόθεμα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για να κάμψει τους αναδυόμενους κινδύνους και τα ρίσκα και να αλλάξει σελίδα. Περνώντας σε ένα ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον που θα στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες βάσεις, που πρέπει να μπουν σήμερα.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, λοιπόν, ανέπτυξε την πρώτη Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας της χώρας, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία. Υλοποιώντας δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Η Εθνική Στρατηγική για την Βιομηχανία ακολουθεί μία δομή τεσσάρων επιπέδων. Πρώτα από όλα, αναλύει τα βασικά οικοσυστήματα της ελληνικής βιομηχανίας εντοπίζοντας αφ’ ενός εκείνα τα οποία έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, όπως η αγροδιατροφή, τα δομικά υλικά, και η υγεία και αφ’ ετέρου εκείνα που έχουν σημαντικές προοπτικές εξέλιξης όπως είναι οι ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες. Στο επίκεντρο τίθενται, επίσης, και οι εξειδικευμένες αγορές που παρουσιάζουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τα τρόφιμα value for money, η ηλεκτροκίνηση, η ρομποτική, αλλά και η αμυντική, και ναυπηγική βιομηχανία.

Η Εθνική Στρατηγική, όμως, πέραν των ειδικών αγορών και κλάδων, εστιάζει και στη βιομηχανική οργάνωση και σε οριζόντια ζητήματα που αφορούν στις βιομηχανικές επιχειρήσεις (μικρομεσαίες ή μη) και τις δομές υποστήριξης και εκπροσώπησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων, σκοπεύοντας στην ενδυνάμωση των ΜμΕ και στην ενίσχυση του ρόλου των φορέων στην εξωστρέφεια και τη συνεργασία, αντιστοίχως.

Τέλος, αναλύει και συνδράμει στην βελτίωση όλων των οριζόντιων δομών και υπηρεσιών που συνθέτουν τη βιομηχανία. Από τις δεξιότητες, την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, την καινοτομία και τη δημόσια διοίκηση, έως την εφοδιαστική αλυσίδα, τις υποδομές, το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κόστος ενέργειας και φυσικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία – την υποστήριξη που η Πολιτεία μπορεί να παράσχει στην ελληνική βιομηχανία.

Στη συνέχεια του μακροσκελούς άρθρου η κα Ευτυχίδου αναλύει τις  6 + 1 στρατηγικές κατευθύνσεις με 23 προτεραιότητες και προσδιορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι της ελληνικής βιομηχανίας.

Ποια είναι η Θέμις Ευτυχίδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Εμπορικό Δίκαιο/Δίκαιο Ανταγωνισμού, και είναι κάτοχος MBA. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης (2011-2012 και 2014) με πεδίο ευθύνης τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ανταγωνισμού, της αγορανομικής νομοθεσίας και του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.

Το 2019 ανέλαβε σύμβουλος στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στο γραφείο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, με κυριότερα καθήκοντα το διυπουργικό έργο για τη βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και του διεθνούς δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.