Για άλλη μια Κυριακή οι Θεσσαλονικείς, αλλά και οι κάτοικοι από τις γύρω πόλεις “είδαν και έπαθαν” για να γυρίσουν από Χαλκιδική, επειδή σε πέντε κόμβους δεν υπάρχει ρύθμιση της κυκλοφορίας και το όλο σύστημα έχει αφεθεί στο έλεος των ανευθυνο-υπευθύνων της πολιτείας και της άδικης μοίρας μας.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Από δύο μέχρι και τρεις ώρες έκαναν οι εκδρομείς για να διανύσουν την απόσταση από Σιθωνία έως Νέα Ελβετία, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και από την χερσόνησο της Κασσάνδρας με τα γνωστά προβλήματα στο Πευκοχώρι και στην Ποτίδαια, όπου στο μικρό “αμαρτωλό” κομμάτι η καθυστέρηση κυμαινόταν από μισή ώρα μέχρι και 40 λεπτά.

Στα φανάρια της Νικήτης τα ίδια χάλια, όπως και στη Μεταμόρφωση, αλλά το άκρον άωτον του παραλογισμού συμβαίνει στα Φανάρια των Βασιλικών, όπου “κόβονται” τα αυτοκίνητα που έρχονται από Πολύγυρο ή Βόρεια Χαλκιδική (Ιερισσό, Αρναία κ.λ.π.) για  να περάσει κάποια στιγμή ένα αγροτικό όχημα ή ένα τοπικό Ι.Χ. Αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται ουρά αυτοκινήτων έως και τον κόμβο της Αγίας Αναστασίας – Γαλαρινού και η καθυστέρηση να υπερβαίνει την μισή ώρα. Εδώ αν υπήρχε έστω ένας τροχονόμος όλο το απόγευμα θα είχε λυθεί το πρόβλημα.

Τα ίδια συμβαίνουν και τα πρωϊνά του Σαββάτου και της Κυριακής κατά την έξοδο προς Χαλκιδική, Επανομή, Ποταμό και Ηράκλεια. Από το εμπορικό κέντρο COSMOS έως την Καρδία σχηματίζεται τεράστια ουρά, ενώ και από την οδό Γεωργικής Σχολής προς το Αεροδρόμιο επικρατεί η ίδια κατάσταση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν υπήρχε ούτε ένας τροχονόμος, ούτε καν στα φανάρια του Αεροδρομίου, διότι προφανώς δεν θα περνούσε κάποιος επίσημος. Αν είναι να περάσει κάποιος υπουργός ή πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός όλοι οι τροχονόμοι είναι έξω, σφυρίζοντας δυνατά και αδιάκοπα για να περνάμε γρήγορα με αποτέλεσμα να μας ξεκουφαίνουν…

Αν διέρχονται οι απλοί πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι χιλιάδες τα αυτοκίνητα, δεν κουνιέται φύλλο.

Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε σε αυτή την κατάσταση και το παίρνουμε απόφαση ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα. Ακούω συναδέλφους και “συναδέλφους” στα ραδιόφωνα, που θεωρούν “φυσιολογική την κατάσταση”, να συνιστούν (και όχι να συστήνουν) στον κόσμο υπομονή και ψυχραιμία, λέγοντας “τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα εδώ και 30 χρόνια…” Βάζουν και κα΄να αμερικάνικο τραγουδάκι του στυλ “ντάμπα – ντούμπα” για να μας ψυχαγωγούν . Τρομάρα τους…

Από την πλευρά των πολιτικών ηγεσιών και των τοπικών αρχόντων δεν φαίνεται κάποια σημαντική πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση βασικών  έργων. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν για την Χαλκιδική τρεις μεγάλοι οδικοί άξονες διπλής κυκλοφορίας. Ένας, ο υπάρχων με επέκταση από Μουδανιά προς Παλιούρι, ο άλλος με επέκταση προς Σιθωνία και ο τρίτος, που θα καλύπτει τον Βόρειο Τομέα από Ουρανούπολη, Ιερισσό και Αρναία έως Θέρμη. Προς το παρόν βέβαια δεν φαίνεται κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ανακοινώνει ότι αυτή την εβδομάδα από σήμερα (Δευτέρα) θα γίνονται έργα συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου «Μακεδονία» με ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου έως την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019 για την αντικατάσταση κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας. Επίσης θα γίνει τοποθέτηση νέων συστημάτων αναχαίτισης οδού επί της δεξιάς οριογραμμής της 67ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας), με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας για την εκτέλεση των εργασιών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7 το πρωί, ενώ ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών”.