Σε μια από τις πιο βαρετές προεκλογικές περιόδους εξελίσσεται αυτή που διανύουμε, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση εκλογολογίας και πολιτικών αντιπαραθέσεων πό τον κόσμο, που προτιμά να βρίσκει λίγη δροσιά σε καμιά ακτή ή να ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και με τα όσα βιώνει γύρω του στη δουλειά ή στην αναζήτηση λύσεων για τον επιούσιο.

 

Γράφει  ο Νϊκος Δημαράς

 

Σε αυτό συντελεί και η μακρά περίοδος, που προηγήθηκε για τις Ευρωεκλογές μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές, που έφεραν πολύ κόσμο στο να αισθάνεται ότι έχει “μπουχτίσει”. Έχει χορτάσει πλέον με λόγους, λογίδρια, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συνθήματα και μηνύματα στα κινητά.

Και ενώ οι πολίτες έχουν τις αγωνίες τους, οι πολιτικοί παίρνουν σβάρνα πόλεις και χωριά από τον Έβρο ως την Κρήτη προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν. Και λένε, λένε τα ίδια και τα ίδια, είτε κατηγορώντας ο ένας τον άλλο είτε αναμασώντας φράσεις – κλισέ , όπως “όλοι μαζί μπροστά” ή “προχωράμε ενωμένοι” και τα τοιαύτα. Τα έχουν πει και τα έχουμε ακούσει δεκάδες φορές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να δώσει αισιοδοξία στους οπαδού του, ανασύροντας με ιδιαίτερη προσπάθεια λόγια νικηφόρας προοπτικής, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Ιδού μερικά αποσπάσματα ομιλιών:

Α. Τσίπρας Τρίπολη: «Στις 7 Ιούλη η μάχη είναι ανοιχτή και θα την κερδίσουμε, γιατί προσερχόμαστε με τα πεπραγμένα μας, με την εντιμότητά μας και γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι αυτή τη φορά ψηφίζουν για τη ζωή τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία και «προσπαθούν να μας βυθίσουν όλους στη λήθη».

Από την άλλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη για αυτοδυναμία με την ίδια επιχειρηματολογία σε κάθε ομιλία:

Κυρ. Μητσοτάκης Χαλκιδική: «Ισχυρή εντολή» για μια ισχυρή, σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών, για την «πολιτική αλλαγή, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος», ζήτησε, απευθυνόμενος σε πολίτες, στην κεντρική πλατεία των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Και ξανά ο Αλέξης Τσίπρας στην αντεπίθεση:

Α. Τσίπρας  Βόλος: «Όσοι ήδη έχουν αρχίσει να ράβουν κοστούμια είναι γελασμένοι γιατί την τελική κρίση την έχει ο ελληνικός λαός που θα μιλήσει στις 7 Ιουλίου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Βόλο και τόνισε ότι «η ελπίδα θα κερδίσει και πάλι την έπαρση και την αλαζονεία»

Στο επίκεντρο των ομιλιών και η ενότητα:

Κυρ. Μητσοτάκης Σέρρες: «Η ανάγνωση της ιστορίας μας θυμίζει ότι στο διάβα των δεκαετιών η Ελλάδα τα κατάφερε και μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένη. Αντίθετα, όταν ήταν διχασμένη της τύχαιναν εθνικές συμφορές. Τώρα η υπόθεση της ενότητα του έθνους παραμένει ένα βασικό ζητούμενο καθώς η χώρα πλησιάζει προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Εύχομαι κι ελπίζω την επόμενη των εκλογών η Ελλάδα να είναι πραγματικά ενωμένη και ταγμένη στον κοινό στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας, τη γρήγορη ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Το ίδιο βαρετά είναι και τα διαφημιστικά μηνύματα στις τηλεοράσεις, που επαναλαμβάνονται, χωρίς να δίνουν κάποια φρεσκάδα ιδεών η καλής διάθεσης. Πήγαν από το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουν μια μοντέρνα διαφήμιση με κουτάκια αναψυκτικών ή μπύρας, αλλά και αυτά δεν άγγιξαν τον κόσμο, διότι το χιούμορ θέλει πολύ μαστοριά και μεγάλη έμπνευση.

Σε ανάλογη μοίρα βρίσκονται και οι υποψήφιοι βουλευτές, που μέσα στην αμηχανία τους ανεβάζουν αναρτήσεις με εξαγγελίες και σλόγκαν για  ευθύνη, συνέπεια και αγάπη στην πόλη, αλλά πουθενά δεν βλέπουμε κάτι για τον απολογισμό της δράσης τους τόσα χρόνια για αυτόν τον τόπο. Αυτό σε ό,τι αφορά τους παλιούς βουλευτές, διότι και οι επίδοξοι της νεότερης γενιάς την ίδια συνταγή ακολουθούν. Βαρετή μεν και μαζί κουραστική όταν παίρνουν σβάρνα τα καφενεία, αλλά τι να κάνεις; Μετά έρχονται οι δάφνες και τα οφέλη των αξιωμάτων.  Προφανώς η ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο…