Η ανεξάρτητη κι ‘αποχρωματισμένη’ τοπική αυτοδιοίκηση που στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, επιβάλλεται να αποτελεί τον μοναδικό στόχο των εκλεγμένων που έλαβαν ξεκάθαρη εντολή απ’ τους ψηφοφόρους να συνεργαστούν μεταξύ τους!

 

Γράφει η Αλεξάνδρα Γρηγορίου

Πολλές οι ανατροπές κι ακόμη περισσότερες οι απορίες που προέκυψαν απ’ τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. Παρακολουθήσαμε δυστυχώς γι’ ακόμη μια φορά τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής να ‘χρωματίζουν’ παρατάξεις και να δίνουν χρίσματα, στοχεύοντας στο μάντρωμα των στρατιωτών τους φυσικά.

Ωστόσο, πολλοί οι ‘αντάρτες΄ που τράβηξαν μόνοι τους το δρόμο το δύσκολο διαλέγοντας ανεξάρτητους πολίτες, που δεν αναφέρονταν σε κομματικές γραμμές κι απλώς ασχολήθηκαν με την πόλη που διεκδικούσαν να εκλεγούν ώστε να διαχειριστούν τα κοινά συμφέροντα των δημοτών της.

Στρατηγικά λάθη από κόμματα που απέκλεισαν υποψήφιους που θα μπορούσαν άνετα να τους δώσουν το δήμο, έφεραν απορίες για κάποιες εξόφθαλμα λανθασμένες επιλογές που εμφανώς προέκυψαν από εσωκομματικές ή ακόμη και… ενδοοικογενειακές πιέσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις που κάποιοι ‘αντάρτες’ έσπασαν τα μούτρα τους μπροστά στη συμπαγή κομματική ομάδα ψηφοφόρων, στον απόηχο εργατικών παλαιότερων τοπικών κυβερνητών που άλλαξαν το πρόσωπο ολόκληρων περιφερειών της χώρας.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τον νόμο βάσει του οποίου εξελέγησαν αυτή τη φορά οι δημοτικές αρχές, ήταν απολύτως αναμενόμενες οι ανατροπές που παρακολουθήσαμε τη δεύτερη Κυριακή κυρίως, που σε άλλες περιπτώσεις έφερε ελπιδοφόρα αποτελέσματα κι σε άλλες, απλώς ‘δάγκωμα’ κι αναμονή για τα μελλούμενα.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όσο χιλιοειπωμένη είναι αυτή η ατάκα, άλλο τόσο ισχύει κιόλας. Σοφός ή λιγότερο σοφός, παρασυρόμενος ή όχι, ο λαός πάντα δίνει την απάντηση, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι ενδεχομένως το αποτέλεσμα της δημοκρατικής του έκφρασης, θα γίνει προσπάθεια από κάποια ευφάνταστα πολιτικά απολειφάδια, να διαστρεβλωθεί ή να εξηγηθεί κατά το δοκούν ώστε να εξυπηρετηθούν ταπεινά πολικά συμφέροντα ομάδων.

Ωστόσο, όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακά σημεία κι απαιτούνται άμεσα λύσεις για καίρια ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα πολιτών, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει!

Τρανό παράδειγμα που συγκεντρώνει πολλά απ’ τα παραπάνω, η Θεσσαλονίκη, που σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκλήθηκε με την πληθώρα των υποψηφίων, όσο ποτέ άλλοτε, ειδικά των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της που ανέκαθεν καθόριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλους τους τομείς.

Ότι είχε ωριμάσει ο καιρός για κάτι φρέσκο, καινούργιο, ανανεωμένο, χωρίς κολλήματα και προκλητικές προσωπικές επιλογές ανθρώπων που έπρεπε να είχαν αποσυρθεί τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια απ’ τις θέσεις τους, ήταν εξόφθαλμα σίγουρο. Έπεσαν λοιπόν διάφορα ονόματα για να φανούν αντιδράσεις κι οι Θεσσαλονικείς απέκλεισαν με τον τρόπο τους τους περισσότερους, μήνες πριν τις εκλογές.

Ζυμώσεις από κόμματα, πικρίες προσωπικές από πολιτικούς παράγοντες του τόπου, προσωπικές φιλοδοξίες που έφτασαν στο όριο κι άλλα υπέροχα, κράτησαν επί μήνες το ενδιαφέρον ζωντανό χωρίς να λείψουν κι οι ευχάριστες, διασκεδαστικές έως απολύτως γελοίες στιγμές στο άκουσμα κάποιων ονομάτων, κάποια εκ των οποίων τελικά κατέβηκαν κιόλας με κομματικές σημαίες, έστω και στη δύση κομματικών σχηματισμών που τις στήριξαν.

Κι οι Θεσσαλονικείς απάντησαν δυνατά και καθαρά λοιπόν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, βάσει και του νόμου, εκλέγοντας δημοτικούς συμβούλους την πρώτη Κυριακή και δήμαρχο τη δεύτερη. Δύσκολα θα βρεθεί στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών της χώρας άλλο παράδειγμα, αποκλεισμού με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, κομματικού υποψήφιου δημάρχου ως πρόσωπο, με τόσο μεγάλη διαφορά επιλογής των υποψήφιων του ψηφοδελτίου του.

Μήνυμα:  Συνεργασία για το καλό της πόλης

Το μήνυμα όμως που μένει τελικά κι αποτελεί την εντολή των Θεσσαλονικέων, είναι ένα: συνεργασία για το καλό της πόλης! Και φυσικά το βάρος της υλοποίησης επωμίζονται οι εκλεγμένοι όλων των παρατάξεων με επικεφαλής τον νέο Δήμαρχο!

Η εποχή του νάρκισσου δήμαρχου με τις προσωπικές επιλογές και τις ευθείες αντιπαραθέσεις με τους συνεργάτες του, ευτυχώς τελείωσε αφήνοντας πολλά θέματα της πόλης ανοιχτά και ν’ απαιτούν άμεσα λύσεις. Όμως αποβλήθηκαν απ’ το σύστημα κι όλοι εκείνοι οι τυχάρπαστοι δημοσιοσχετίστες που εξελέγησαν επειδή έλεγαν σωστά καλημέρες σε ομάδες που τους ψήφισαν, ένας Θεός ξέρει γιατί… Η προσπάθεια επίσης, επιβολής προσώπων από κομματικά κέντρα μακριά απ’ την πόλη, πήρε ηχηρή απάντηση.

Έχουμε μπροστά μας λοιπόν ένα νέο δημοτικό συμβούλιο, ανανεωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, με Θεσσαλονικείς εκλεγμένους που ελάχιστοι είναι στενά συνδεδεμένοι με κομματικούς σχηματισμούς και πάντως ορεξάτους για δουλειά κι όπως όλα δείχνουν και συνεργασία.

Τα προβλήματα της πόλης, η προοπτική ανάπτυξης της χώρας που αποτυπώνεται φυσικά και στον σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη, απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, στιβαρότητα, σύμπνοια, αποφασιστικότητα, συνεργασία!

Με την ορκωμοσία των νεοεκλεγμένων, είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται να μείνουν πίσω σχόλια κι αναλύσεις για τ’ αποτελέσματα των εκλογών και με μπροστάρη αυτόν που εξέλεξαν οι Θεσσαλονικείς, να συνεργαστεί τουλάχιστον η μεγαλύτερη πτέρυγα του νέου δημοτικού συμβουλίου που συγκλίνει στις απόψεις για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της πόλης και το πέρασμά της στην επόμενη μέρα.

Πολυτέλεια για μικροπολιτικές ή προσωπικές διενέξεις, δεν υπάρχει πλέον!