Ο προκλητικός τίτλος του κειμένου αυτού απηχεί την υπέρτατη ανάγκη να κουνηθούμε λιγάκι από τους αναπαυτικούς καναπέδες μας την Κυριακή, και να αφιερώσουμε μισή ώρα,για να πάμε να ψηφίσουμε,στις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Και επειδή οι λέξεις έχουν χάσει για πολλούς λόγους τη σημασία τους, έχουν παρά χρησιμοποιηθεί κι έχουν φθείρει την πραγματική τους έννοια (ειδικά η τηλεόραση έχει εξελιχθεί σε πλυντήριο εκατό λέξεων της υπεροχής ελληνικής γλώσσας, βλέπε ειδήσεις,πρωινάδικα κλπ), η έκφραση των φόβων, της αγωνίας και της ελπίδας των ψηφοφόρων, δεν μπορεί ν αποκρυσταλλωθεί παρά στην παγκόσμια απήχηση μιας κατά τ αλλά …συνηθισμένης ύβρεως.

Αλλά, τι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι θα βγάλουν την Κυριακή τις παντόφλες τους για να πάνε ψηφίσουν στα παραβάν των εκλογικών κέντρων; Δυο είναι κατά τη γνώμη μου, τα κυρίαρχα διακυβεύματα των εκλογών αυτών:

Α) Η επιλογή μιας οικονομίας της αγοράς όπου η φτώχεια θα περιορίζεται από ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας και οι ακραίες ανισότητες θα μειώνονται από την προοδευτική φορολογία. Πρότυπο τους είναι η Δανία και η Νορβηγία.

Και Β) Το πέρασμα στην ειδική πλειοψηφία της κοινής εξωτερικής πολιτικής.Το σημερινό σύστημα της ομοφωνίας οδηγεί σε αδυναμία λήψης αποφάσεων,ακόμα και για κραυγαλέες περιπτώσεις..Η Ευρώπη πρέπει ν αποκαταστήσει τη σχέση της με την κοινωνία.

Η Ένωση θα πρέπει ν ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδία,όπου με ιδιαίτερη επιτυχία έχει δοκιμαστεί ο θεσμός της Συνέλευσης των πολιτών. Στην Ιρλανδία συγκροτήθηκε από πολίτες που επελέγησαν με κλήρο, αλλά με τρόπο που ν αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη κοινωνία.Η μέθοδος της κλήρωσης αντί της εκλογής έχει αρχίσει να προσελκύει πανευρωπαϊκά ευρύτερο ενδιαφέρον.

Οι εκλογές όπως έχουν διαμορφωθεί δεν υπηρετούν τελικά τη δημοκρατία.Τη γραφειοκρατικοποιούν, τη διαφθείρουν και επιτρέπουν τη διαιώνιση της παρουσίας των μελών μιας πολιτικής ομάδας ,που έχουν μετατρέψει την πολιτική σε επάγγελμα..
Γι αυτό,αλλά και για πολλά άλλα, μεθαύριο Κυριακή, ξεκολλήστε και πάτε να ψηφίστε
ό, τι χρώμα θέλετε!