Αυτές τις μέρες της παραμονής μου στα Δωδεκάνησα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τοπικούς παράγοντες για το μέλλον των νησιών με αφορμή την πτώση της τουριστικής κίνησης κατά την φετινή σεζόν και την στασιμότητα που παρατηρείται σε άλλους τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση τοπικών προϊόντων και η αλιεία. 

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Μετά από εξέταση μιας σειράς παραγόντων καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα νησιά για να μην κρέμονται κάθε φορά από τις προτιμήσεις και τις ορέξεις των ξένων τουριστικών παραγόντων ή και τις μεταπτώσεις των οικονομικών δεδομένων και των συνθηκών, που επηρεάζουν τα έσοδα και το επίπεδο ζωής των κατοίκων θα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης και ισχυροποίησης  της οικονομίας τους, διότι έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη μορφή διπλωματικής επιτυχίας και πολιτικής νίκης εξαρτάται από την οικονομία.

Και ποιοι είναι οι τομείς, που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία των νησιών σε μια εποχή, που έχουν ξεπεραστεί οι παραδοσιακές μορφές παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως οι μικρές αγροτικές μονάδες, η οικοτεχνία και η αλιεία.

Εδώ και καιρό, όπως μας έλεγαν οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες, γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη να στραφούν τα νησιά σε νέους αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι οι ήπιες μορφές ενέργειας και κυρίως η ηλιακή και η αιολική. Όπως κάνουμε μαζί με την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με την ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, την στιγμή, που στην περιοχή μας επικρατούν ιδανικές καιρικές συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι.

Και βλέπουμε ότι στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου η εκμετάλλευση γίνεται από κοινού με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, για την υποστήριξη των οποίων τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Γαλλία μαζί με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Αν λοιπόν και στα νησιά μας, ακόμη και στις βραχονησίδες προχωρούσαμε σε εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες των  αντίστοιχων χωρών, τότε προφανώς η Ελλάδα θα εδραίωνε καλύτερα εχέγγυα υποστήριξης των θέσεών της από τις ισχυρές δυνάμεις του κόσμου, ώστε να περιοριστούν και οι παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει νέους προβληματισμούς, τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στους λαούς για την ανάγκη προσφυγής στις ήπιες μορφές ενέργειας, δημιουργούν στην παρούσα φάση ευνοϊκό κλίμα για έναρξη μιας σοβαρής εθνικής προσπάθειας, ώστε να θωρακιστούν τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η επιχειρηματολογία των νησιωτών έχει πολύπλευρες βάσεις σε μια εποχή ρευστότητας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής, πολύ δε περισσότερο που η γείτων Τουρκία δεν σταματά να βάζει νέους επεκτατικούς στόχους προτάσσοντας την πολύμορφη ισχύ των όπλων και της καλλιέργειας οικονομικών συμφερόντων σε ανατολή και δύση.