Το ‘χουμε δει πολύ χαλαρά και ήρεμα με τους εκπροσώπους που στέλνουμε στην ευρωβουλή, απ’ την αρχή της συμμετοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη, ξεχνώντας ότι οι εκπρόσωποί μας εκεί, μας χαρακτηρίζουν κι ως λαό της Ευρώπης τελικά…

Οι παλαιότεροι θυμόμαστε μάλλον τις ενημερώσεις που μας γινόταν όταν είχε ενταχθεί η χώρα στην ΕΟΚ τότε, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς μας συνέβη και ποια θα ήταν τα οφέλη μας από μια τόσο σημαντική κίνηση.

Μόνο που από τότε ακόμη, ξέχασαν μάλλον να μας ενημερώσουν για την αξία των εκπροσώπων μας στην ευρωβουλή και πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας ως κομμάτι του συνόλου.

Σύντομα, η ψήφος για την ευρωβουλή, αποσυνδέθηκε απ’ την επιλογή σε εθνικό επίπεδο κι επί πολλά χρόνια παρακολουθούσαμε εκλεγμένους από μικρά κόμματα της ελληνικής βουλής, ν’ αναδεικνύουν αξιόλογα στελέχη στην ευρωβουλή με παρουσία και αξία.

Αυτά βέβαια μέχρι τη μεγάλη κρίση που οι ευρωπαίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν κάποια πράγματα για μας που εντέχνως κρύβαμε μάλλον, ένας θεός ξέρει πώς! Από τότε και στη συνέχεια, η παρουσία στην ευρωβουλή, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι και πόσο καθοριστική είναι η καθημερινή παρουσία εκπροσώπων ενός λαού στα όργανα και τις επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου.

Εκείνο που διαφάνηκε τα τελευταία χρόνια επίσης, είναι η σύνδεση των κομμάτων που αναδεικνύουμε, με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στο πλευρό μας συμμάχους στα δύσκολα, όπως αυτά που περάσαμε κι ακόμη δεν έχουμε απεμπλακεί.

Όπως και να ‘χει, σήμερα δε μπορεί κανείς να δικαιολογηθεί ότι δε γνωρίζει τι ψηφίζει και ποια τάση θα ενισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ψήφο του. Τα πάντα υπάρχουν αναλυτικά στο διαδίκτυο και μάλιστα με τις αρχές και τις θέσεις όλων για όλα τα θέματα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια κριτήρια που αφορούν στα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία  καλούμαστε να επιλέξουμε κι επιβάλλεται να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί αφού τελικά, το άτομο κι η ομάδα των εκπροσώπων μας είναι που σε καθημερινή βάση διαμορφώνει θετικές ή αρνητικές τάσεις σε ανθρώπινο επίπεδο.

Η συνήθεια να επιλέγονται ως υποψήφιοι, πρόσωπα που απλώς είναι γνωστά στο πλατύ κοινό λόγω επαγγέλματος όπως καλλιτέχνες, δείχνει να έχει εδώ και χρόνια ξεπεραστεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ εμείς την έχουμε ως πρώτη στη σειρά κριτηρίων όπως όλα δείχνουν και στις επικείμενες εκλογές.

Άνθρωποι που δε γνωρίζουν ούτε καν την αγγλική γλώσσα που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη λειτουργία των οργάνων της Ε.Ε. ή Έλληνες που έχουν αποδείξει την πίστη τους σ ένα κόμμα, χωρίς τα στοιχειώδη προσόντα, ανταμείβονται με την τοποθέτησή τους στο ευρωψηφοδέλτιο, ως ανταπόδοση της πίστης.

Τακτική λαϊκίστικη και πάντως όχι ενδεικτική της απαραίτητης ωριμότητας που επιβάλλεται να διαθέτει το πολιτικό σύστημα μιας χώρας που βρίσκεται στη δυσχερή θέση που βρισκόμαστε εμείς ακόμη. Και το δυστύχημα είναι ότι ακολουθείται από όλα τα κόμματα, που αντί να προτάξουν την αριστεία και τη γνώση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα στα όργανα της Ευρώπης, αντί να χρησιμοποιήσουν τους απόφοιτους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που εργάζονται και ζουν στις ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζοντας τη νοοτροπία και τη λειτουργίας τους, επιλέγουν αγράμματους γόνους γνωστών καλλιτεχνών πχ ή ποδοσφαιριστές που χρειάζονται διερμηνέα αγγλικών ή ηθοποιούς που απλώς έτυχε να γεννηθούν ωραίοι.

Σίγουρα είναι περισσότεροι απ’ όσους τολμάμε κι εκφράζουμε την άποψη ότι είμαστε στη δυσχερή θέση που βιώνουμε ως κράτος, λόγω των δικών μας λανθασμένων επιλογών και της νοοτροπίας μας που δυστυχώς μεταλλάχθηκε στη χείριστη που θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Ένας απ’ τους κυριότερους λόγους της κατάντιας μας είναι φυσικά η αδυναμία μας να εκλέγουμε άξιους κυβερνήτες αφού προτιμάμε τους γνωστούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μοντέλα, κληρονόμους ψήφων προβάτων που θεωρούν ότι χρωστάνε κάτι στον πατέρα κι εκλέγουν τον γιο ή την κόρη, ανεξαρτήτως προσόντων.

Και φυσικά, σε τέτοιο κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί, πώς να τολμήσουν νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα, ειδικά μέσω ευρωβουλής και γενικώς παρουσίας στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για τα δύσκολα όπως αυτά που μας προέκυψαν με την κρίση ή ακόμη και να συμμετάσχουμε σε κρίσιμες αποφάσεις που μας αφορούν, μέσω των ευρωπαϊκών κομμάτων που ανήκουν τα κόμματα που αναδεικνύουμε να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή.

Είναι γνωστή πλέον σε όλους η αξία της ποιότητας που φέρνει αποτελέσματα έναντι της ποσότητας που απλώς επικρατεί χωρίς ουσία. Αν ο κάθε Έλληνας ευρωβουλευτής είναι άξιος, με διάθεση για δουλειά, γνώστης, με επιθυμία να εξελιχθεί και να έχει ουσιαστική παρουσία σε κάθε θέση που τοποθετείται, σίγουρα θα έχουμε πολλά και καλύτερα αποτελέσματα απ’ τη σημερινή παρουσία με φίρμες και ταλαιπωρημένους που τους χρωστούσαν κάποιοι και τους αντάμειψαν με μια υψηλή μηνιαία αμοιβή και προνόμια.

Το μήνυμα φυσικά οφείλει να σταλεί απ’ τους ψηφοφόρους αφού ο μόνος τρόπος να εκλεγούν άξιοι, είναι να εκτιμηθούν απ’ τους συμπατριώτες τους. Αφήνοντας στην άκρη τις φίρμες κι όσους κάνουν θόρυβο χωρίς λόγο κι εκλέγοντας εκείνους που απέδειξαν με την πορεία τους ότι μπορούν και θέλουν να εξελίξουν και να εξελιχθούν, θα καταλάβουν τα κόμματα ότι επιθυμία μας είναι να επιστρέψουμε στην ανταμοιβή της αριστείας και της βελτίωσης που θεωρούσαμε ότι διαθέτουμε στο dna μας πριν αποδειχθεί ότι κανείς δεν έμεινε να το πιστεύει πλέον.