Καλή η ομορφιά, καλή η εικόνα, καλό το προσεγμένο ντύσιμο, καλός ο σεβασμός στο θεσμό αλλά η ουσία βρίσκεται στο έργο κυρίες μου…

 

Γράφει η Αλεξάνδρα Γρηγορίου

 

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο πιο αισθητό γίνεται το κλείσιμο μιας παρένθεσης, ειδικά όταν αφορά σε τόσο σημαντικό θέμα όπως οι ‘πατέρες’ κι οι ‘μητέρες’ της πατρίδας. Διότι η παρουσία των γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι πλέον σημαντικά ενισχυμένη όπως είναι φυσικό κι επόμενο σε μια σύγχρονη κοινωνία φυσικά.

Τα τελευταία χρόνια η εικόνας του ελληνικού κοινοβουλίου δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα σε όλα τα επίπεδα αφού ως ψηφοφόροι στείλαμε σε μεγάλο ποσοστό, το επιλεγόμενο ‘ό,τι να ‘ναι’ με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια παντού!

Η εικόνα εκλεγμένων που μόνο την αποστροφή τους στο θεσμό που υποτίθεται εκλέχθηκαν για να υπηρετήσουν, κατεδείκνυε, μετά την πρώτη έκπληξη, μας έγινε σχεδόν συνήθεια με βουλευτές με πολύχρωμα πουκάμισα και παντοφλέ παπούτσια με άπλυτα χαχόλικα τζινς καθώς και ωραιοπαθείς αχτένιστους που θεωρούν εαυτούς σοβαρούς ενώ απλώς γελοιοποιούνται.

Οι γυναίκες βουλευτίνες όμως, υποτίθεται ότι έχουν γνώσεις στυλιστικές, τουλάχιστον στα βασικά οπότε κάθε παρέκκλιση μπορεί άνετα να θεωρηθεί ως μήνυμα στον περίγυρο. Όταν πχ μια βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, εμφανίζεται με μακό μπλουζάκι μα στάμπα με μια μολότοφ τη στιγμή της έκρηξης, η ‘αστυνομία της μόδας’ μάλλον δεν είναι η μόνη αστυνομία που ενδεχομένως να έχει αντικείμενο…

Ωστόσο, μπορεί κάποιος, έχει το δικαίωμα να είναι κακοντυμένος, κατά λάθος ή από άποψη.

Έτσι λοιπόν, στην αντίπερα όχθη, μπορεί κάποιος να είναι καλοντυμένος κάθε στιγμή, στην ‘τρίχα’ όπως συνηθίζουμε να λέμε κι αν πρόκειται για κυρίες, να διατηρούν καλλίγραμμα και καλογυμνασμένα κορμιά και συγχρόνως να εκπροσωπούν και κάποιους συμπολίτες τους που τις στέλνουν στη βουλή να τις εκπροσωπήσουν.

Όμως, όταν επί σειρά ετών, το μόνο προσόν που μπορεί να επιδειχθεί από μια καλοντυμένη, καλλίγραμμη βουλευτίνα, παραμένει μόνο η πολύ προσεγμένα διατηρημένη εξωτερική εμφάνιση, κάπου υπάρχει θέμα. Γιατί, καλή η εικόνα, καλή η προσεγμένη παρουσία που ενδεχομένως ‘τραβά’ τα βλέμματα και τις ψήφους, αλλά επί της ουσίας ο λόγος που αποστέλλονται οι κυρίες στη βουλή, είναι η παραγωγή έργου.

Η απόδοση στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όπως πολύ ξεκάθαρα έχουν αποδείξει παλαιότερες κυρίες, μορφωμένες, επιτυχημένες μητέρες, με εξαιρετική κοινωνική πορεία, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσεκτικής διαχείρισης των καθηκόντων που τους ανατίθενται. Και πάντως είναι εφικτό και σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό που κάποτε ίσως επικρατούσε και ήθελε τις επιτυχημένες και μορφωμένες γυναίκες, άσχημες και κακοντυμένες.

Είναι θλιβερό όχι μόνο για τις ίδιες αλλά κυρίως για το εκλογικό σώμα, να επηρεάζει η εξωτερική εμφάνιση τόσο καθοριστικά στην εκλογή κι ακόμη χειρότερα στην επαναλαμβανόμενη επανεκλογή, χωρίς την αντίστοιχη απόδοση σε κανέναν τομέα!

Σε μια χώρα που πέρασε τέτοιου μεγέθους και έκτασης κρίση σε όλους τους τομείς, είναι απορίας άξιον πώς επανεκλέγονται επί σειρά βουλευτικών εκλογών, όμορφες, αιθέριες παρουσίες, προερχόμενες μάλιστα από εξαιρετικά άνετους οικονομικούς πατρικούς οίκους, με μηδέν ένσημα και μηδέν κοινοβουλευτικό έργο, σε τέτοιο σημείο, που δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη κανενός εκ των πολλών αρχηγών που έχουν οδηγήσει το κόμμα, σε καμιά θέση ευθύνης! Το μήνυμα στέλνεται στους ψηφοφόρους αλλά όπως φαίνεται, δεν είναι σε θέση να το λάβουν!

Τα δεδομένα είναι γνωστά:

  • Η χώρα χρειάζεται δουλειά, ευθύνη, τήρηση συμφωνηθέντων
  • Οι Ελληνίδες είναι πλέον ενεργές σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας με πολλές επιτυχίες
  • Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει πολλά περιθώρια διόρθωσης πολλών κακών κειμένων και χρειάζεται τα περισσότερα θηλυκά, παραγωγικά, αποτελεσματικά μυαλά
  • Η προσεγμένη, περιποιημένη, καλοντυμένη παρουσία, δείχνει σεβασμό στην αστική ευγένεια που οφείλουμε όλοι να υπολογίζουμε

Μη ξεχνάμε όμως ότι οι σοβαροί, πολιτισμένοι, εξελιγμένοι και παραγωγικοί λαοί, εκλέγουν στη διαχείριση των κοινών τους συμφερόντων, εκείνους τους συμπολίτες, άνδρες και γυναίκες, που αποδεικνύουν ότι μπορούν να συνδυάζουν τα περισσότερα απ’ τα απαραίτητα προσόντα που επιβάλλεται να διαθέτουν οι σύγχρονοι πολιτικοί.

Άλλωστε, αυτό που ισχύει για την τιμιότητα της γυναίκας του Καίσαρα, μπορεί άνετα ν’ αναχθεί και στην εξωτερική εμφάνιση που αποτυπώνει σε μεγάλο κομμάτι, σημαντικό μέρος του εσωτερικού μας κόσμου.