Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον και επί αρκετή ώρα από το κανάλι της Βουλής την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, στην οποία εξελέγη και προεδρεύει ο Θεσσαλονικιός βουλευτής και συνάδελφος (στα δημοσιογραφικά) Κώστας Γκιουλέκας.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Μου άρεσαν όσα είπε ο κ. Γκιουλέκας για το το οργανωτικό πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, που μπορεί να διευρυνθεί μετά από πρόσκληση, που απηύθυνε ο ίδιος σε όλες τις πτέρυγες για υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων. Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι θα κληθούν άμεσα οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή για να ενημερώσουν τα μέλη της σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς τους, κάτι που είναι απαραίτητο, όπως τόνισε, στην παρούσα συγκυρία, με την ένταση που παρατηρείται στην περιοχή μας.

Στην Επιτροπή μίλησαν και έκαναν επισημάνσεις, υποβάλλοντας και προτάσεις  οι βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Θανάσης Παφίλης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Βίτσας, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Δρίτσας, Στέφανος Γκίκας, Σία Αναγνωστοπούλου, Μακάριος Λαζαρίδης, Κώστας Χύτας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Μπογδάνος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε γενικές γραμμές υπήρξε καλό και συναινετικό κλίμα, όπως επιβάλλεται άλλωστε, όταν πρόκειται για αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση την εποχή αυτή.

Ήταν ωστόσο διάχυτη η ανησυχία των περισσοτέρων ομιλητών για τα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που επιδιώκει με όλα τα μέσα να μπει στη “μοιρασιά” των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, παραβιάζοντας καθημερινά την Κυπριακή ΑΟΖ , τον ελληνικό εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο.

Η Τουρκία πιστεύει ότι είναι περιφερειακή υπερδύναμη, όπως διαλαλεί καθημερινά ο Ταγίπ Ερντογάν και ελάχιστα υπολογίζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Αυτό το ξέρουν όλοι πολύ καλά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτισμένου κόσμου και στα φόρουμ των διεθνών οργανισμών. Το ότι η Τουρκία επιμένει να καυχιέται για την πολεμική της ισχύ με κορώνες του τύπου της επανάληψης των όσων έγιναν το 1974 στην Κύπρο αποτελεί οπωσδήποτε στοιχείο ανησυχίας.

Οι βουλευτές να υποβοηθούν το έργο των υπουργών

Και είναι φυσικό αυτή η ανησυχία να πλανάται και μεταξύ των μελών της διαρκούς επιτροπής στη Βουλή. Οι περισσότεροι επέμειναν στην ανάγκη ταχείας ενημέρωσης από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Ζήτησαν μάλιστα να υπάρξει μια αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής και φάνηκε ότι θα υποβάλουν τους υπουργούς “στη βάσανο πολλών ερωτήσεων”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκιουλέκας.

Αυτό, που δεν είπε κανείς είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα πρέπει να υποβοηθηθούν στο έργο τους με πολλούς τρόπους γιατί αυτό έχει ανάγκη  η χώρα. Οι υπουργοί δεν υποβάλλονται σε “βασάνους”, ούτε προσέρχονται στις επιτροπές για να δώσουν εξετάσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις μόνο από τους υπουργούς. Χρειάζονται στήριξη,πληροφόρηση και προπαντός συμμαχίες.

Άκουγα τον προεδρεύοντα της επιτροπής να αναφέρεται στις ομάδες των βουλευτών, που θα σχηματιστούν προσεχώς και θα πραγματοποιούν ταξίδια και επισκέψεις σε κοινοβούλια άλλων χωρών για συναντήσεις με συναδέλφους τους και άλλους παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ελπίζουμε αυτές οι επισκέψεις και συναντήσεις να μην έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και να μην εξαντλούνται σε δεξιώσεις και σε τσουγκρίσματα ποτηριών με ωραία κοκτέϊλς  στα αίθρια εντυπωσιακών μεγάρων. Καλά θα είναι να συναφθούν σχέσεις και δεσμοί ουσιαστικού περιεχομένου. Οι βουλευτές να ενημερώνουν τους ξένους παράγοντες για τον εξ ανατολών κίνδυνο και να επισημαίνουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με απειλή κατά της ειρήνης και της σταθερότητας. Να δημιουργούν και να καλλιεργούν συμμαχίες, έτσι ώστε να υποβοηθούν το έργο του υπουργού Εξωτερικών και να προσφέρουν “εργαλεία” ενδυνάμωσης των σχέσεων της χώρας μας με άλλα κράτη, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο ουσιαστικός ρόλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για προσφορά πραγματικής υπηρεσίας στη χώρα και όχι μόνο τα μακρόσυρτα λογίδρια στη Βουλή ή οι διατυπώσεις προτάσεων για προσθήκες στα ούτως ή άλλως περιορισμένα νομοσχέδια.