Του Αγίου Νικολάου, αύριο. Μεγάλη η Χάρη του. Δεν το λέω για να με ευχηθείτε. Ούτως η άλλως, οι ευχές στην εποχή μας στέλνονται ηλεκτρονικά. Έχεις δέκα Νίκους γνωστούς, πατάς ένα πλήκτρο στο κινητό η το τάμπλετ και η ίδια ευχή διαμοιράζεται αστραπιαία. Ούτε περιττά λόγια, ούτε καντράν, ούτε λάθος αριθμούς. Τι εποχή κι αυτή!

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Επειδή,Νίκος κι εγώ, μετρώ έξι συνονόματους στο άμεσο περιβάλλον μου, σκέφθηκα να γράψω δυο ιστορίες που έχουν σχέση με το περί ού ο λόγος όνομα. Η πρώτη αφορά το πρόσφατο προσκύνημα στη γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, στα Μύρα της Ατταλείας
στην Τουρκία.

Εκεί, νοτιοδυτικά της γειτονικής χώρας υπάρχει ένα εκκλησάκι, χωρίς τα απαραίτητα έπιπλα ενός ναού, που είναι μέρος ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου -της ιερής πατριαρχικής μονής του ομώνυμου Αγίου. Κόσμος πολύς έκανε ουρά για να προσκυνήσει το μνημείο και να θαυμάσει τα ψηφιδωτά του, πληρώνοντας βέβαια ένα σχετικό εισιτήριο. Η θεία λειτουργία που τελέσθηκε στο ναύδριο -κατ εξαίρεση,εκείνη τη μέρα-  ήταν θεϊκή! Οι δέσμες του φωτός που έμπαιναν απ τους φωταγωγούς, σε ταξίδευαν κατευθείαν στον ουρανό.Και η μέρα ήταν έξω ηλιόλουστη..

Αναρίθμητα ονόματα του Αγίου Νικολάου στον χάρτη της Ευρώπης

 

Η δεύτερη ιστορία αφορά ένα ταξίδι μου στις χώρες της Βαλτικής, φέτος. Σ ένα ναό της θρησκειολογικά “ουδέτερης¨”Φινλανδίας, όπου προσήλθα να εκτελέσω το χρέος μου βρήκα στο συνηθισμένο πωλητήριο της εισόδου το αποτέλεσμα μελέτης φοιτητών
γερμανικού πανεπιστημίου, με τίτλο “πόσοι είναι οι Νικόλαοι στην Ευρώπη;” Για να μην μακρηγορώ, αναφέρονται συνολικά 170 ονόματα, με μικρές παραλλαγές, σε ναούς και ξωκλήσια σ όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια (βλ.σχετικό χάρτη). Αναφέρω μερικά :
Νικλας, Νικολάους, Νικόλ, Νικολαι, Νικολοφ, Νικουλινα, Νίλς, Νιγκελς, Νικήτας, Νίκε, Νικκι, Νικ κλπ.

Ο Άγιος Νικόλαος σώζει ναυτικούς και τους ευλογεί.

Ο Άγιος Νικόλαος (272-352 μΧ) υπήρξε αρχιεπίσκοπος Μύρων,ήταν θαυματουργός και αναδείχθηκε προστάτης των αδύναμων και αδικημένων. Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σ όλο τον χριστιανικό κόσμο, λατρεύεται ως προστάτης της Ρωσίας και ως πολιούχος του Μπάρι της Ιταλίας. Στην Αμερική λατρεύεται ως Σάντα Κλάους, προστάτης των παιδιών. Στην Ελλάδα, ως προστάτης των ναυτικών (είναι η γνωστή η ψηφιδωτή εικόνα της μονής Σταυρονικήτα στο Άγιο Όρος, με ένα κολλημένο στρείδι στο μέτωπο του Αγίου)..