Με συγκλονιστικό τρόπο μια νέα γυναίκα μέσα στον πόνο για τον χαμό του αγαπημένου της αδελφού ξέσπασε μπροστά στις κάμερες για να περιγράψει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι ελληνικές οικογένειες στη Βόρεια Ήπειρο, υπό τον συνεχή και πιεστικό έλεγχο των αλβανικών αρχών, με περιφρόνηση των αρχών δικαίου και των αξιών του πολιτισμού.

 

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Οργισμένη μέσα στο πένθος της η Ερμιόνη Κατσίφα, αδελφή του Κωνσταντίνου, που δολοφονήθηκε από Αλβανούς αστυνομικούς, κατήγγειλε, μιλώντας εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα, τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν άνδρες των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στους ηλικιωμένους γονείς της, όταν πήγαν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι τους και ενώ ακόμη δεν γνώριζαν ότι το παιδί τους ήταν νεκρό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Αλβανοί κομάντος έστρεψαν όπλο στον πατέρα και τη μάνα μου».

«Μπήκαν στο σπίτι μας τα κομάντος και ειρωνεύονταν. Έλεγαν: Τί είναι εδώ κυρία μου; Ελλάδα; Έστρεψαν όπλο στη μάνα μου, στρέψανε το όπλο στον πατέρα μου. Φέρθηκαν με τρόπο ρατσιστικό, βίαιο, απαράδεκτο… Η υπόθεση θα φτάσει στη Χάγη…» είπε.

Στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει δικαιοσύνη και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του αδελφού της. «Να φανεί η αλήθεια», είπε και συνέχισε: «Να ερευνήσει το ελληνικό κράτος . Με όποιο τρόπο να φανεί η αλήθεια. Μας ταλαιπωρούν πάρα πολύ. Ο αδελφός μου ήταν Έλληνας. Η αστυνομία εδώ δεν ερευνά τις πραγματικές συνθήκες….»

Αλλά και τι έγινε που τα είπε η πονεμένη κοπέλα, η οποία έδειξε ότι είναι μορφωμένη και έχει επίγνωση των διεθνών συνθηκών και του τρόπου απονομής του δικαίου;

Εδώ στη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (μάλλον ανιστόρητων) θεωρεί ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν ένας “τρελός ταραχοποιός”, που “είχε μπλέξει με ναρκωτικά” και διαπνεόταν από “ακροδεξιές ιδέες”. Και συμπληρώνουν δικαιολογώντας την σκληρότητα της αλβανικής αστυνομίας: “Ε, τι να έκαναν οι άνθρωποι, αφού τους πυροβολούσε με το Καλάσνικοφ;”

Τέτοια παραπλάνηση και σύγχυση, που οφείλεται κυρίως στην άγνοια ιστορικών γεγονότων, αλλά πιθανώς και σε μια επίπλαστη ευμάρεια (ψευδοευδαιμονία) της εποχής, από τα αγαθά της υπερκατανάλωσης, του φραπέ και του καπουτσίνο σε βαθμό, ώστε πολλοί νέοι άνθρωποι σήμερα να μην έχουν διάθεση να διαβάσουν ιστορία. Έχουν άποψη για όλα, κάνουν σχόλια με θράσος, αναίδεια και αισχρολογία, αλλά δεν διαβάζουν, παρά μόνο “σκαλίζουν” τις οθόνες του κινητού και του τάμπλετ.

Δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τις διεθνείς συνθήκες και να καταλάβουν ότι αυτή η όποια ευμάρεια, που απολαμβάνουν σήμερα εξασφαλίστηκε με αίμα και μάχες και εκεί στα βουνά της Βόρειας Πίνδου, στο Τεπελένι και στο Αργυρόκαστρο, στα γύρω χωριά και στις Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο με τα οστά 500 ηρώων του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Δεν γνωρίζουν για το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπογράφηκε στις 17 Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου, ο οποίος αναγνώριζε τη Βόρεια Ήπειρο ως αυτόνομη περιοχή. Δεν γνωρίζουν ότι και μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες δυνάμεις συνέχισαν να αναγνωρίζουν την Ελληνική Ζώνη της Βορείου Ηπείρου, παρότι την ενέταξαν στην αλβανική επικράτεια.

Δεν γνωρίζουν ότι στις 19 Οκτωβρίου 1944 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή διακήρυξε ότι “η Βόρειος Ήπειρος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας”.

Δεν γνωρίζουν τι ακολούθησε όταν ο Ενβέρ Χότζα ανέλαβε την εξουσία στην Αλβανία, ότι το ελληνικό στοιχείο υπέστη καταπίεση και ότι απαγορεύτηκε η χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Δεν γνωρίζουν ότι και πάλι ο Γεώργιος Παπανδρέου επανέφερε το ζήτημα στη Βουλή με ομιλία του το 1960 λέγοντας ότι το “θέμα της Βορείου Ηπείρου υφίσταται” και ότι είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει τον πληθυσμό της περιοχής.

Δεν γνωρίζουν ότι μιλάμε για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ (και όχι για θρησκευτική), συγχέοντας τις εκεί συνθήκες με την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Δεν γνωρίζουν ότι η Ελληνική Ζώνη περιλαμβάνει 99 χωριά με πληθυσμό, που κυμαινόταν τη δεκαετία του 2000 -2010 σε 180.000 – 400.000 ανθρώπους. Δεν γνωρίζουν ότι περίπου 250.000 από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα και έμειναν για εργασία κάνοντας νέες οικογένειες.

Και πέραν αυτών οι εμφανιζόμενοι ως αντιφασίστες καλά θα ήταν να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στο φόνο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσιφά από τους ελεύθερους σκοπευτές. Να μάθουν ότι υπήρχαν περιθώρια για τον αφοπλισμό του νεαρού Έλληνα με χρησιμοποίηση διαπραγματευτή ή ακόμη να περιμένουν οι αστυνομικοί μέχρι να εξαντληθούν οι δυνάμεις του, αλλά και τα όποια πυρομαχικά είχε μαζί του, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες  ευρωπαϊκές χώρες.

Καλά θα ήταν, έστω και αργά, να ψάξουν να βρουν το βίντεο με τα λόγια της αδελφής του Κωνσταντίνου, της Ερμιόνης Κατσίφα, που έδειξε ότι διαθέτει τόλμη και θάρρος, ότι ξέρει τι σημαίνει πολιτισμός και είναι σε θέση να δώσει αγώνες για την απονομή δικαίου, όπως πρέπει να συμβαίνει σε όλες τις κοινωνίες με πανανθρώπινες αξίες.