Συγκλονιστήκαμε με το φρικτό τροχαίο έξω από την Καβάλα, στην παλιά εθνική οδό προς Οφρύνιο. Νεκροί 11 άνθρωποι στην άσφαλτο. Άλλοι απανθρακωμένοι μέσα στο αυτοκίνητο – βαν της συμφοράς και άλλοι να πέφτουν έξω ως καιόμενες λαμπάδες.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Και μετά από δύο μέρες άλλο τροχαίο με τραυματίες “παράτυπους” μετανάστες και πρόσφυγες. Και ουδείς να συγκινείται. Μετέβη, λέει το ρεπορτάζ, επί τόπου ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και έδωσε αυστηρές εντολές για εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τα ίδια. Μια ζωή τα ίδια. Λες και οι εκεί αστυνομικές δυνάμεις δεν ξέρουν τη δουλειά τους.

Δυστυχώς κύριε αρχηγέ, την ξέρουν καλά. Και περιπολίες πυκνές κάνουν, και καταδιώξεις κάνουν και παραβάτες συλλαμβάνουν.  Και νεαρούς οδηγούς – παιδιά 15 ετών βλέπουν να οδηγούν τα κινούμενα φέρετρα, με το που ξεμπουκάρουν οι ορδές των πεινασμένων από τα καλάμια των όχθεων του Έβρου. Και πάνω στις καταδιώξεις ξεφεύγουν μερικοί και συλλαμβάνονται παρακάτω ή φτάνουν και κατασκηνώνουν στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Στην χειρότερη και δραματικότερη περίπτωση μαζεύονται μέσα σε νάϋλον σακκούλες ως αποκαϊδια,  μετά από φρικτά τροχαία, κύριε αρχηγέ και κυρίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εσείς βέβαια δεν φταίτε. Τι να κάνετε; Μπορείτε να ανακόψετε τις ορδές χιλιάδων ανθρώπων από την μισή Ασία και όλη τη Βόρεια Αφρική, που θέλουν σώνει και καλά να φτάσουν στην Ευρώπη; Όχι βέβαια. Θα μπορούσαν όμως να κάνουν κάτι οι παραπάνω από εσάς. Ας πούμε ο πρωθυπουργός, που πήγε πρόσφατα στον ΟΗΕ και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον εξοχότατο Γενικό Γραμματέα κ. Γκουτιέρες. Όπως και τόσοι άλλοι ηγέτες του κόσμου, 152 τον αριθμό (σχεδόν όλοι γραβατωμένοι, πλην του Έλληνα…)

Μήπως είπαν τίποτα για αυτά τα ποτάμια των προσφύγων και των μεταναστών; Στους όρους θα κολλήσουμε τώρα; Μήπως είπαν για τα αίτια αυτών των ξεριζωμών; Μήπως είπαν για τον δικτάτορα Άσαντ και για τον φίλο του τον Πούτιν, που τον στηρίζει; Ή μήπως για τον φίλο του φίλου, τουτέστιν τον «σουλτάνο» Ερντογάν, που έχει εισβάλει σε μια έρημη χώρα και στρογγυλοκάθισε για να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ;  Και γιατί τελευταία αλλάζουν σχέδια επιρροής οι νέοι φίλοι μας, οι Αμερικανοί;

Ποιοι ασχολήθηκαν με τα πραγματικά αίτια της φυγής των τρομοκρατημένων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και την Βόρεια Αφρική; Μήπως είπαν κάτι για τα αίτια των αλληλοσπαραγμών; Διότι δεν είναι μόνο οι Σύροι. Εδώ μιλάμε για εκατομμύρια κόσμο. Και τι θα γίνει; Έτσι θα πάει η δουλειά; Θα συνεχίσουν να φτάνουν κατά κύματα και να περνούν χειμώνα – καλοκαίρι μέσα από την ταλαιπωρημένη Ελλάδα;  Ούτε μια διεθνής διάσκεψη; Ούτε ένας ξεσηκωμός; Τι είναι τα Ηνωμένα Έθνη; Μόνο για ομιλίες και τραπεζώματα στη Μέκκα του καπιταλισμού;

Εδώ βλέπουμε βιβλικές εικόνες ανθρώπων, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Βλέπουμε να έχει αγριέψει το βλέμμα τους και να περιφρονούν τον θάνατο πέφτοντας στα θολά νερά του Έβρου ή στα αγριεμένα κύματα του Αιγαίου και της Κεντρικής Μεσογείου.

Τι θα γίνει κύριοι; Θα μείνουμε στα χαρτζιλίκια, που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα και κάποια περισσότερα στην Τουρκία; Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα; Ή μήπως είναι καιρός να πάρετε τα ξερά σας πάνω από τις χώρες αυτές, που είναι στο στόχαστρο των γεωπολιτικών σας συμφερόντων και να δείτε με άλλη ματιά τον κόσμο; Θα κουνηθεί κανείς (αριστερός, σοσιαλιστής, κεντρώος, καπιταλιστής) της πολιτισμένης ανθρωπότητας για πραγματική λύση των προβλημάτων ή θα πρέπει να συνηθίσουμε σ΄αυτές της εικόνες ντροπής για όλο τον πλανήτη;