Θλίψη, οργή, αηδία και βαθύ προβληματισμό προκάλεσε στην Ελλάδα και σε όλο τον χριστιανικό κόσμο η προκλητική θρησκευτική φιέστα, που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με χιλιάδες οπαδούς του να κατακλύζουν τους χώρους μέσα και έξω από την Αγία Σοφία, σε ένα περιβάλλον εικόνων ντροπής και κατάντιας για την σύγχρονη ανθρωπότητα.

Άτομα διαφόρων προελεύσεων και αμφιβόλου μορφωτικού και πολιτισμικού επιπέδου, όπως τα παρουσίασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κείτονταν ξαπλωμένα σε πεζοδρόμους και πάρκα και έκαναν ότι προσεύχονται, ικανοποιώντας τις ορέξεις και την επιθυμία του επίδοξου “σουλτάνου” να μετατρέψει σε τζαμί το μεγαλύτερο και ιστορικότερο μνημείο της ορθοδοξίας.

Οι εικόνες, που θύμιζαν λαϊκά πανηγύρια και ανατολίτικα παζάρια, έκαναν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας κάθε άλλο παρά έκφραση αυθεντικής θρησκευτικής πίστης και εσωτερικής ευλάβειας.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Η Αγία Σοφία βεβηλώθηκε και “μαγαρίστηκε” με έναν θρασύτατο και άγριο τρόπο, καθώς  οι εικόνες της Βρεφοκρατούσης Παναγίας και του Ιησού ήταν κρυμμένες πίσω από φτηνές κουρτίνες, ευτυχώς, για να μην βλέπουν την ασχήμια και την καπηλεία της ιερότητας του χώρου και των χιλιόχρονων συμβόλων.

Ιδού η κατάντια στους χώρους έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας.

Η φιέστα του Ερντογάν γέμισε με θλίψη και οργή όλο τον χριστιανικό κόσμο, αλλά περισσότερο τους ορθόδοξους Έλληνες, λόγω και των προαιώνιων δεσμών με τον χώρο και την Πόλη, αλλά, όπως παρατηρούσαν οι γνωρίζοντες την ουσία των πραγμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια για δάκρυα πάνω στα ερείπια, ούτε για κλαυθμούς πάνω από τις στάχτες.

Καλώς ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες από το πρωί σε όλες τις μητροπόλεις της χώρας, αλλά η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και πάντως όχι με έκφραση λύπης και με αφορισμούς.

Ασύνταχτα πλήθη παρακολουθούν την φιέστα. Κάποιοι γονατίζουν, προσευχόμενοι καθώς περνά  ο “σουλτάνος”.

Η τελευταία αυτή συμπεριφορά του Ερντογάν αποδεικνύει πλέον τις πραγματικές προθέσεις του απέναντι στον δυτικό κόσμο και ισοδυναμεί με αποκοπή του ομφάλιου λώρου της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της πολιτισμένης ανθρωπότητας.

Επίσης αποτελεί μια “πρόβα τζενεράλε” για όσα έχει στο νου του ο επίδοξος σουλτάνος, ώστε να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του και να την καταστήσει μια περιφερειακή υπερδύναμη, που θα είναι μέσα στις 10 πρώτες παγκοσμίως, όπως έλεγε πρόσφατα σε φανατικούς οπαδούς του.

Συνεπώς, τόσο η Ελλάδα, όσο και ολόκληρος ο Δυτικός Κόσμος θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο με γεωπολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, που θα αποτρέπει την επεκτατικότητα της Τουρκίας και θα περιορίσει το “φίδι” στη φωλιά του, όσο είναι καιρός.

……………………………………………………