Έβλεπα χθες μια νεαρή κυρία, μητέρα μικρού παιδιού, έξω από δημοτικό σχολείο της Καλαμαριάς να κάνει κήρυγμα σε έναν κύκλο 7-8 άλλων γυναικών, που περίμεναν κι αυτές τα παιδιά τους, όλες ξεμάσκωτες, όπως θα λέγαμε ξεσκούφωτες. Κήρυγμα εναντίον της μάσκας και των “μασκαράδων”, που, όπως έλεγε, μας έβαλαν σ αυτή την περιπέτεια της πανδημίας.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Πυρ και μανία η νεαρή κυρία σε βαθμό, που χαλούσαν με τις νευρικές γκριμάτσες τα ωραία, όντως χαρακτηριστικά του προσώπου της.  Χαλούσε κόσμο βρίζοντας και περιλούοντας με κοσμητικά επίθετα πεζοδρομιακού επιπέδου τους κυβερνήτες όλων των χωρών για το “φιάσκο”, όπως έλεγε με την “ανακάλυψη” του κορωνοϊού.

Απέστρεψα την κεφαλήν και αποσύρθηκα παραπίσω προς τα δέντρα οργισμένος για να μην με πιάσει το Ρουμελιώτικο και γίνει εδώ της …εξόδου του Μεσολογγίου.

Γυρίζω στο σπίτι και κάποια στιγμή βλέπω μήνυμα στο messenger από καλό φίλο, σοβαρό  και σκεπτόμενο. Μου στέλνει ένα βίντεο με κείμενο, που προέρχεται από ένα site οργάνωσης περί την ορθοδοξία και τον ελληνισμό και έχει τίτλο: “Διεθνής μήνυση για το σκάνδαλο του Κορωνοϊού από Γερμανούς δικηγόρους – Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…”

Διαβάζω και φρίττω. Μια συρραφή ψευδών περιστατικών, παραποιημένων ειδήσεων και παραπλανητικών θέσεων με απλοϊκά συνθήματα και αναλύσεις χαμηλού επιπέδου από εμμονικούς οπαδούς στρεβλών δογμάτων, που τα αναγάγουν σε ορθόδοξη πίστη για να προσελκύουν οπαδούς. Μου θύμισαν κάτι θρασύτατους ρασοφόρους,  που κάνουν κηρύγματα από άμβωνος εναντίον των μέτρων προστασίας και καλούν τους ανθρώπους να κοινωνούν με την ίδια λαβίδα…

Ένα από τα αποσπάσματα της διεθνούς μήνυσης αναφέρει επί λέξει: “Οι γιατροί και τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο πληρώθηκαν για να δηλώσουν νεκρούς ως θύματα του Covid19, ενώ όλες οι αυτοψίες έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι οφείλονται σε σοβαρές προϋπάρχουσες καταστάσεις και σχεδόν όλοι οι θάνατοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι…” (Οι θάνατοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι… Μόνο από την ποιότητα της σύνταξης του κειμένου μπορείτε να καταλάβετε για τι επίπεδο ανθρώπων μιλάμε.)

Και όμως ο φίλος μου παραλίγο να πιστέψει όλες αυτές τις αηδίες. Όχι μόνο αυτός, αλλά και ένας συνάδελφός μου στη δημοσιογραφία (άκουσον – άκουσον), που προσπαθούσε να με πείσει ότι πεθαίνουν μόνο όσοι είναι πάνω από 80 και 90 ετών.

Τι υπερήλικες ρε φίλε του λέω; Εδώ σήμερα έφυγε από κορωνοϊό ο Κασιάρας, ο Ζήσης ο δεξιοτέχνης του βιολιού από τα Γρεβενά, 53 χρονών άνθρωπος κι εσύ μου λες για υπερήλικες; Υπερήλικας ήταν ο Ζήσης;

Και γιατί δεν ρωτάς αυτούς τους άθλιους από τι πέθανε πρόσφατα ένας ιερέας εδώ σε ενορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Είναι δυνατόν να στήνουμε ευήκοον ους σε αυτούς τους ανόητους;

Αυτά του είπα και μετά σκεφτόμουν ότι όντως δεν μπορούμε να σωθούμε από την ηλιθιότητα. Μερικοί λένε ότι πρόκειται για αφέλεια και για νεανική ανεμελιά, όπως μας είπε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας.

Και γιατί κύριε Δήμαρχε δεν στείλατε ένα όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας εκεί στην Εγνατία πάνω από την Έκθεση να προειδοποιεί από τα μεγάφωνα τους …ανέμελους φοιτητές να μην κάνουν πάρτι 1.500 ατόμων μέσα στο πανεπιστήμιο;

Θα μου πείτε ότι αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Ναι, αλλά επειδή δεν επενέβη η αστυνομία (κακώς) εσείς δεν έχετε καθήκον να προστατέψετε την πόλη σας από την εξάπλωση του κορωνοϊού; Κάνατε κάτι; Και πόσο αυστηροί είναι οι έλεγχοι σε χώρους συνάθροισης, καφέ, πλατείες, πεζοδρόμους κ.λ.π. από την Δημοτική Αστυνομία;

Και μην μου πείτε ότι με τους ελέγχους δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Θα έχουμε, κύριε Δήμαρχε, διότι ο νεο- Έλληνας φοβάται την τιμωρία, τα πρόστιμα και τις κλήσεις στα παρμπρίζ.

Και μάλλον είναι η εποχή, που ισχύει και πάλι το “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος…”