Αυτοί, που έφυγαν το 2022 από τον χώρο του πολιτισμού και της δημόσιας ζωής.-

Ο χρόνος, που φεύγει δεν ήταν ο καλύτερος. Ένας άγριος πόλεμος με χιλιάδες θύματα, ανάμεσα στα οποία και εκατοντάδες παιδιά, πολλοί θάνατοι από τον κορωνοϊό, βιασμοί, αποπλανήσεις, δολοφονίες, κομπίνες, ενεργειακή κρίση και παράνομες δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο σημάδεψαν την χρονιά αυτή.

Μέσα σε όλα και πολλοί θάνατοι σπουδαίων ανθρώπων από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής.

Μιχαήλ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ, 91 ετών, πολιτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ελισάβετ Β’, 96 ετών, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Ζανκ-Λικ ΓΚΟΝΤΑΡ, 91 ετών, Γαλλοελβετός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο «νονός» της γαλλικής «νουβέλ βαγκ», γνωστός για ταινίες κλασικές όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση».

Ειρήνη ΠΑΠΑ, 93 ετών, Ελληνίδα σταρ των ταινιών «Ζορμπάς» και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε»

VANGELIS (Βαγγέλης Παπαθανασίου), 79 ετών, μεγάλος Έλληνας συνθέτης

 Μόνικα ΒΙΤΙ, 90 ετών, Ιταλίδα σταρ και μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Διονύσης Σιμόπουλος,Ο Έλληνας αστρονόμος και συγγραφέας, επί πολλά χρόνια διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών στις 7 Αυγούστου.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο που ανήκε στο αθλητικό σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης και που στο ενεργητικό του είχε αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Αλέκος Φασιανός, ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Απεβίωσε στα 86 του χρόνια στις 16 Ιανουαρίου της χρονιάς που περνά.

Δάκης ο Έλληνας καλλιτέχνης πέθανε σε ηλικία 78 ετών στις 29 Μαΐου μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Μεταξύ άλλων, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.

Κώστας Καζάκος ο Κώστας Καζάκος υπήρξε μεταξύ άλλων αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 87 ετών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα

Μάρθα Καραγιάννη, υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς και ξεχωριστές σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σταμάτης Κόκοτας,  ηταν αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές του Λαϊκού τραγουδιού με σημαντικό έργο. Απεβίωσε την 1η Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 85 ετών αφού ήταν ενεργός στο τραγούδι μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του.

Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Έλληνας πολιτικός και πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας πέθανε σε ηλικία 93 ετών από πνευμονία λόγω εισρόφησης.

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η Ελληνίδα ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης (από το 1992), αναπληρώτρια υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων (2015) άφησε την τελευταία της πνοή στα 83 της έτη στις 13 Ιουνίου.

Σίνζο Άμπε, ο Ιάπωνας πολιτικός, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και νωρίτερα από το 2006 μέχρι το 2007 δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου και έπεσε νεκρός σε ηλικία 67 ετών.

Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο Έλληνας ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 27 Ιουλίου.

Ζάχος ΧατζηφωτίουοO Έλληνας επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας πέθανε στα 99 του έτη στις 30 Σεπτεμβρίου της χρονιάς που περνά.

Ηλίας Ζερβός ο Έλληνας ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα αγαπητός καθώς πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές όπως το «Κωνσταντίνου και Ελένης» αλλά και στο «Άκρως Οικογενειακόν». Πέθανε ξαφνικά στα 65 του χρόνια στις 31 Οκτωβρίου.

Βασίλης Παπαζάχος, ο Έλληνας σεισμολόγος, ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1983-1999) πέθανε 92 ετών στις 10 Νοεμβρίου.

Γιάννης Διακογιάννης ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στις 13 Δεκεμβρίου.

Λάμπρος Μαργαρίτης, ο Έλληνας πανεπιστημιακός, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ έφυγε από τη ζωή στα 68 του έτη. Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι το τέλος έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Πελέ – Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο  Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής. Έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε. και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος.

Ελπίδα όλων είναι ο νέος χρόνος 2023 να φέρει ειρήνη, υγεία στον κόσμο, λιγότερες συνέπειες από την κλιματική κρίση και περισσότερη ανθρωπιά.