Είναι να μην σε βάλουν στο μάτι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, φυσικού αερίου, ερευνών, δημοσκοπήσεων, ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης οι τράπεζες και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τηλεφωνικής αλίευσης πελατών.

Θα εκφραστείς βαρύτατα για την ώρα και την στιγμή που οι Γκράχαμ Μπέλ και Τόμας Έντισον ανακάλυψαν και τελειοποίησαν την τηλεφωνία.

Και είναι όντως το τηλέφωνο μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού εκμηδένισε τις αποστάσεις και επέδρασε θεαματικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Ως γνωστόν, το τηλέφωνο εφευρέθηκε το 1876 από τον Αμερικανό Γκράχαμ Μπελ (1847-1922), και παρουσίασε για πρώτη φορά την τελειοποιημένη κατασκευή του στην παγκόσμια έκθεση της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. σε ένα αδιάφορο κοινό!

Ο Μπελ κατάφερε να μεταδώσει την ομιλία χάρη σε ηλεκτρικά σήματα. Από το 1877 ήδη το τηλέφωνο τελειοποιήθηκε χάρη στον Αμερικανό Τόμας Έντισον (1847-1931).

Που να ήξεραν οι εν λόγω αείμνηστοι εφευρέτες το τι θα τραβούσαμε όλοι εμείς σήμερα; Που να φαντάζονταν οι καλοί αυτοί άνθρωποι σε τι ταλαιπωρία θα μας έβαζαν;

Δεν μπορούσαν να σκεφθούν ότι περίπου εκατό χρόνια αργότερα θα κουδούνιζαν οι συσκευές το καταμεσήμερο, την ώρα, που λες να αφήσεις για λίγο στον καναπέ να ξεκουραστεί το ταλαίπωρο κορμί σου…

Ναι, ώρα 3.20 το μεσημέρι. Από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Να σου αλλάξουν το πρόγραμμα, να σου αναβαθμίσουν την σύνδεση και να σε πείσουν ότι σε συμφέρει. Ρωτάς τι θα πληρώνεις και σου βγάζουν παραπάνω 10 ευρώ. Και ενώ εξανίστασαι προσπαθούν να σε πείσουν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι η πιο συμφέρουσα προσφορά…

Εξαντλείς τα αποθέματα της υπομονής και της καλής ανατροφής σου και δεν εκτρέπεσαι, καθώς άλλωστε δεν ξέρεις τι  θα ακολουθήσει, αφού η συνομιλία καταγράφεται και μπορεί να βρεθείς και κατηγορούμενος αν αρχίσεις και στολίζεις την συνομιλήτριά σου με κοσμητικά επίθετα Βαρδαρίσιας προέλευσης.

Και ενώ κλείνεις το τηλέφωνο ξεφουσκώνοντας από ανακούφιση και πας να συνεχίσεις την μεσημβρινή σιέστα, ένα άλλο κουδούνισμα έρχεται να φέρει αναστάτωση. Αυτή την φορά από εταιρεία φυσικού αερίου. “Βρε παιδιά, τώρα βρήκατε όλοι να τηλεφωνήσετε;” απορείς και προσπαθείς να αποτρέψεις την συνέχεια της συνομιλίας. Ο άλλος επιμένει. Πάλι τα ίδια. “Να αλλάξετε πρόγραμμα, λέει. Σας συμφέρει η νέα προσφορά…”

Του απαντάς με τον ίδιο τρόπο, αλλά σκέφτεσαι τι φταίει αυτός ο νεαρός, που τον βάζουν οι διευθυντές  και οι οικονομικοί σύμβουλοι να κάνει 80 τηλέφωνα την ημέρα και να του βγάλουν ένα μπόνους της πλάκας. Σκέφτεται ο νεαρός ότι όλοι αυτοί έχουν αναγάγει ένα μέρος της οικονομικής επιστήμης σε απατηλές μεθοδεύσεις, αλλά τι να πει; Που να το πει και ποιος να τον ακούσει;

Τι να κάνουν ο νέος και η νέα; Να πάρουν τα μάτια τους και να φύγουν για Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία και Λιχτενστάϊν; Κάνουν υπομονή τα παιδιά και τραβούν τα πάνδεινα για μια δουλειά περιστασιακή, έστω και ενοχλητική για τον κόσμο.

Τα ίδια και χειρότερα με τις τράπεζες και τις εταιρείες οδικής βοήθειας. Εδώ περιμένεις με τις ώρες. Σου εξηγούν πρώτα στα ελληνικά ότι η κλήση σας καταγράφεται, σου το λένε και στα αγγλικά και μετά αρχίζουν: “Για συναλλαγές πατήστε το ένα, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμά σας πατήστε δύο και … φτάνεις στο πέντε για να σου πουν “περιμένετε να συνδεθείτε με έναν συνεργάτη μας…”, ο οποίος συνεργάτης είναι απασχολημένος…

Όλο αυτό το διάστημα και ενώ η κλήση καταγράφεται κάποιοι κερδίζουν ασύστολα ακόμη και από το τηλεφώνημα. Αν έχετε πάρει σε πενταψήφιο νούμερο σίγουρα θα βρείτε φουσκωμένο λογαριασμό. Κονομάει και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η τράπεζα.

Και με την καταγραφή της συνομιλίας τι γίνεται; Μερικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα σε ρωτούν αν επιθυμείς την καταγραφή. Άλλες όμως αυθαιρετούν ή επικαλούνται τα ψιλά γράμματα του συμβολαίου, όταν έκανες το πρόγραμμα.

Και φυσικά απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα δεν έχεις περιθώρια αντίδρασης. Τι να κάνεις; Να προσφύγεις στα δικαστήρια; Μετά από επτά χρόνια θα εκδοθεί η απόφαση. Αντέχεις για άλλη περιπέτεια;

Το μόνο που σου απομένει είναι η υπομονή ή η προσωρινή εκτόνωση και η …συνάδουσα έκρηξη οργής με σκληρά και βαριά λόγια, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις γιατί σέβεσαι όσους σου έδωσαν στοιχειώδη αγωγή.